Hlavní obsah

Republikáni se poprvé střetli o Bílý dům, v Iowě vyhrála Bachmannová

Ames
Aktualizováno

Podporovatelka a oblíbenkyně konzervativně-liberálního hnutí Tea Party Michele Bachmannová ve státě Iowa jasně vyhrála sobotní nezávazné hlasování o kandidátech republikánů na prezidenta Spojených států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Michele Bachmannová zabodovala v IowěVideo: Reuters

 
Článek

První vážnější měření sil mezi možnými opozičními uchazeči před volbami v roce 2012 se konalo v den, kdy záměr usilovat o republikánskou nominaci na prezidenta oznámil i texaský guvernér Rick Perry. Jemu odborníci připisují ve stranickém klání značné šance.

Právě v Iowě se za pět měsíců uskuteční první republikánské primárky, které odstartují nominační proces. Z něj za rok vzejde uchazeč republikánů o funkci hlavy státu, který v listopadu 2012 svede souboj pravděpodobně s nynějším demokratickým prezidentem Barackem Obamou.

Těžká porážka pro Pawlentyho

Bachmannová v sobotu dostala 28,5 procenta z 16.892 odevzdaných hlasů a těsně tak porazila zastánce amerického izolacionismu Rona Paula, který získal o jeden procentní hlas méně. Daleko za nimi zůstal s 13,6 procenty bývalý guvernér Minnesoty Tim Pawlenty. Výsledek podle agentury Reuters pro jeho skomírající kampaň představuje těžkou porážku a vyvolává otázky, jestli má v souboji pokračovat.

Bývalý guvernér přitom v Iowě vyvinul značné úsilí ve snaze svou kampaň oživit. V tomto ani v jiných státech ho v průzkumech veřejného mínění nepodpořilo ani deset procent lidí. Pawlenty se i přes relativní neúspěch sobotního hlasování již nechal slyšet, že ze souboje odejít nehodlá. Měření sil v iowském městě Ames se chápe jako první zkouška sil jednotlivých kandidátů, pro vítězství v pozdějších republikánských primárkách ale není určující.

Startuje i další favorit Perry

O nominaci na prezidenta se za republikány uchází nejméně devět osobností. Jednou z nich je texaský guvernér Rick Perry, který do souboje o nominaci formálně vstoupil až v době probíhajícího hlasování v Iowě. Dá se předpokládat, že jednašedesátiletý politik se zařadí mezi nejvážnější republikánské kandidáty, jimiž jsou nyní bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney, Pawlenty a Bachmannová. Perryho slabinou by ale mohl být jeho domovský stát Texas, odkud pocházel předchůdce nynějšího prezidenta George Bush (vládl 2001-2009).

Podle některých analytiků není jisté, zda by Američané v Bílém domě nedlouho po únavě z Bushovy vlády snesli dalšího Texasana. Bachmannová, která v Iowě vedla v průzkumech, vítězství označila za první krok na cestě do Bílého domu. Kromě ní se sobotního hlasování zúčastnil bývalý pensylvánský senátor Rick Santorum, který skončil na čtvrtém místě. Pátou příčku obsadil podnikatel Herman Cain. Šestý skončil Perry s 3,6 procenty hlasů poté, co ho do klání dodatečně zapsali jeho příznivci.

Palinová zatím velkou neznámou

Chyběla naopak bývalá guvernérka státu Aljaška Sarah Palinová, která kolem svých záměrů zatím mlží, a zůstává tak zřejmě poslední neznámou v boji o republikánskou nominaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám