Hlavní obsah

Vdova nařkla britskou armádu ze zbytečné smrti manžela v Iráku

– LONDÝN
Právo, rm

Můj muž zemřel v Iráku zbytečně. Neměl kvůli nedostatečnému vybavení britské armády neprůstřelnou vestu - to tvrdí vdova po poddůstojníkovi Samantha Robertsová (32) . Svůj názor v úterý přednesla britskému ministrovi obrany Geoffu Hoonovi. Neuspěla.

Článek

Vdova po vůbec první britské oběti konfliktu mluvila se šéfem resortu přibližně hodinu, podle jejího vyjádření však Hoon reagoval vyhýbavě, žádného viníka neoznačil, a nakonec se odmítl omluvit.

"Hoon odpovídá za armádu. Jestliže jste šéfem podniku, odpovídáte za zaměstnance," podotkla Robertsová s tím, že ministrovi dává ještě "poslední šanci, aby svou vinu přiznal".

Třiatřicetiletý seržant Steve Roberts přišel o život 24. března u jihoirácké Basry při zásahu proti nepokojům civilních obyvatel. Ve zmatku jej usmrtila palba do vlastních řad. Lékaři posléze dospěli k závěru, že by ho zachránila neprůstřelná vesta.

Roberts ji sice dostal, ale tři dny před smrtí ji musel odevzdat, protože jich nebylo dost pro vojáky v prvním sledu. Manželce si na to několikrát stěžoval v telefonátech z Kuvajtu i na audiokazetách, které jí poslal.

Hoon má podporu Tonyho Blaira

Ačkoli nezávislý audit zjistil, že britské síly šly do boje nedostatečně vyzbrojeny, Hoon opakuje, že si žádného nedostatku není vědom. Jeho úřad však nyní šetří také jiný případ, kdy musela být zraněnému vojákovi amputována noha kvůli špatnému zásobování chirurgickým materiálem.

Mluvčí premiéra Tonyho Blaira v reakci na výroky Robertsové uvedl, že Hoon se těší premiérově plné důvěře. Pozorovatelé nicméně už několik měsíců tvrdí, že šéf britské obrany by mohl přijít o křeslo kvůli případu sebevraždy zbrojního experta Davida Kellyho. Ten si podřezal v červenci žíly poté, co jeho jméno vyšlo najevo jako zdroj zprávy britské stanice BBC o tom, že premiér zveličoval hrozbu bývalého iráckého režimu, aby ospravedlnil invazi. Vládní činitelé v čele s Huttonem nejspíš napomohli, aby se jméno Kellyho jako zdroje dostalo na veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám