Hlavní obsah

Počet dospělých s cukrovkou raketově stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Počet dospělých, kteří trpí cukrovkou, se za posledních 30 let víc než zdvojnásobil. Uvádí to studie britských vědců, o níž v neděli informovala agentura AP. Cukrovku nyní má na celém světě 347 miliónů lidí, v roce 1980 to bylo jen 153 miliónů.

Článek

Podle vědců je 70 procent z uvedeného růstu důsledek zvyšujícího se počtu obyvatel světa a zároveň stárnutí populace. Cukrovka se totiž častěji vyskytuje u lidí ve středním věku a starších. Podstatnou měrou se ale na nových případech cukrovky podílí tak nezdravý životní styl a rostoucí míra obezity v populaci.

Počet onemocnění zůstal stejný anebo narostl v podstatě ve všech zemích.

"Pokud nevytvoříme lepší programy, které by u pacientů odhalovaly zvýšenou hladinu cukru v krvi, a nepomůžeme těmto lidem hlídat si váhu, cukrovka bude i nadále hlavním břemenem pro zdravotnické systémy na celém světě," varoval jeden z autorů studie Majid Ezzati.

* Cukrovka (diabetes) vzniká, když slinivka břišní (pankreas) tvoří málo inzulínu nebo netvoří žádný inzulín nebo když slinivka produkuje inzulín, ale tělo je vůči němu odolné, takže na něj nereaguje.
* Inzulín je hormon, který pomáhá tkáním využít glukózu (cukr), zdroj energie pro tělo. Bez dodávky inzulínu není diabetik schopen udržet hladinu cukru v krvi v rovnováze.
* Špatná kontrola glukózy v krvi může vést k tzv. hypoglykémii, tedy nízké hladině cukru v krvi. Je to stav, který, pokud je špatně zvládnut, může vést ke kómatu nebo úmrtí.
* Špatná kontrola glukózy v krvi ale může vést i k hyperglykémii, tedy stavu, kdy je hladina krevního cukru vyšší, než je normální. Tento stav může přispět ke komplikacím včetně slepoty, selhání ledvin a amputaci končetin.
* Cukrovka je také hlavním faktorem onemocnění srdce a cév a příčinou impotence mužů.

S léčbou cukrovky jsou už teď spojeny značné výdaje. Podle studie se v současnosti na celém světě zaplatí za inzulin a další léky 22 miliard liber (600 miliard korun), v roce 2015 už to bude 30 miliard liber (820 miliard korun).

Nebezpečná cukrovka v Česku
Obsah: V ČR trpí diabetem prvního typu necelá desetina z miliónu cukrovkářů a počet nemocných rychle stoupá; transplantace (klasickou metodou přenosu celé slinivky břišní s ostrůvky Beta-buněk) se dělají čtvrt století a bylo jich provedeno na devět tisíc.

Cukrovka bývá i dědičná

Diabetu je několik typů, nejčastější je typ 2. Předpokládá se, že se tento typ onemocnění rozvíjí na základě zděděné vlohy a obezity, která vznikla dlouhodobým přejídáním a nedostatkem pohybu.

DIABETES 1. TYPU vzniká nejčastěji v dětském věku či do 35 let. Může však vzniknout kdykoliv během života. Na základě genetických předpokladů si většinou organismus sám napadne a zničí buňky tvořící inzulín. Tento typ onemocnění se vyskytuje i ve vyšších věkových kategoriích, avšak pak ničení buněk probíhá pozvolněji a úplná závislost na inzulínu se rozvíjí po měsících až letech.

CUKROVKA 2. TYPU se obvykle se projeví po 40. roku života. Tělo není schopno přiměřeně reagovat na inzulín, který se v organismu tvoří. Někdy bývá také porušena jeho tvorba. I když se někdy inzulín k léčbě používá, není na něm pacient životně závislý, protože si ho organismus ještě vyrábí sám. Více než 80 % pacientů je obézních a pro tento typ cukrovky je typický rodinný výskyt.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý pátý Čech je už obézní

V Česku stále přibývá lidí, kteří mají problémy s kily navíc. Každý třetí trpí nadváhou, každý pátý je už obézní. Tento trend vyšvihl Čechy až na samotný...

Výběr článků

Načítám