Hlavní obsah

ČR je velmocí extáze, amfetaminu a marihuany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika patří mezi přední světové výrobce drog amfetaminového typu (ATS), především metamfetaminu, jehož spotřeba je tu nejvyšší v Evropě. Totéž platí o české spotřebě extáze a marihuany. V zemi přitom roste obliba domácího pěstování konopí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Uvedl to ve čtvrtek na základě statistik z roku 2008 Úřad OSN proti drogám a zločinu (UNODC) ve zprávě pro rok 2011.

Loni na světě alespoň jednou vyzkoušelo zakázanou látku 210 miliónů lidí, což je podobně jako v předchozím období zhruba 4,8 procenta populace ve věku 15– 64 let.

V České republice je uživatelů drog lehce přes čtyři procenta dospělé populace.

V Evropě uživatelé běžně konzumují amfetamin, s výjimkou Česka a Slovenska, kde je nejrozšířenější metamfetamin.

V roce 2008 v České republice s amfetaminy přišlo do styku 1,7 procenta její populace ve věku 15 až 64 let, což je nejvíc v Evropě a o celé procento víc než ještě v roce 2004. Světovým rekordmanem ve spotřebě amfetaminů je Izrael se 4,5 procenta. ČR zůstává zemí s vysokou spotřebou extáze. Podle UNODC ji v roce 2008 v Česku užívalo 3,6 procenta populace. Větší podíl zaznamenala už jen Austrálie – 4,2 procenta (2007).

Konopí užívá v ČR 15 procent lidí

V Česku přitom podle statistik z roku 2008 užívalo marihuanu 15,2 procenta sledované populace, což je nejvyšší podíl v celé Evropě, a to před Itálií a Španělskem. Ještě v roce 2004 užívalo konopí 9,3 procenta dospělých Čechů.

Ve světě Čechy podle oficiálních statistik „trumfnou“ už jen Zambie, Nový Zéland, Severní Mariany a tichomořský ostrov Palau, lídr tabulek s 24,2 procenta milovníků „trávy“.

„Tráva“ vládne
* Světovou drogou číslo jedna zůstává konopí.
* V Evropě loni kouřilo marihuanu odhadem 29,5 miliónu lidí, 5,4 procenta populace ve věku mezi 15 a 64 lety.

ČR patří v EU spolu s Rumunskem, Řeckem, Maďarskem a Polskem k zemím s nejnižší spotřebou kokainu.

Podíl jeho užívání mezi dospělými Čechy v roce 2008 činil 0,7 procenta, což je ale o půl procenta více než v roce 2004. Rozšířené je užívání kokainu například ve Španělsku, v Británii (kolem tří procent), v USA a v Argentině (2,6 procenta).

V roce 2008 činila v Česku míra výskytu užívání (prevalence) opiátů včetně heroinu v dospělé populaci 0,4 procenta, což znamenalo nárůst o téměř 0,3 procenta proti roku 2006 a zhruba dosažení evropského průměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám