Hlavní obsah

Sojuz veze na ISS kousky lidských kostí

Právo, Alexandr Petrželka

Krátce před půlnocí má k Mezinárodní vesmírné stanici ISS dorazit na palubě ruské kosmické lodi Sojuz TMA-02M Rus Sergej Volkov, Japonec Satoši Furukawa a Američan Michael Fossum. Mimo jiné vezou 16 zkumavek s lidskými kostmi.

Článek

„Řídnutí kostí je pro nás už dlouho bolehlav,“ vysvětlila Taťjana Krašeninniková z týmu lékařů-výzkumníků důvod, proč přistoupili k tak nezvyklému experimentu.

Řídnutím kostí trpí kosmonauti, kteří se vracejí po několikaměsíčním pobytu ve stavu beztíže. A protože je těžko představitelné provádět experimenty na lidech, vzali lékaři úlomky kostí od moskevské záchranky, zalili je v 16 zkumavkách živným roztokem a nechají je „růst“ na ISS.

Každé tři měsíce při střídání posádky se čtyři vzorky vrátí, aby je lékaři mohli porovnávat s laboratorními výsledky a zjistit, jak rychle řídnutí kostí v beztížném stavu postupuje a co se proti tomu dá dělat.

Ostrý test vylepšené lodi

Let Sojuzu bedlivě sledují i jeho konstruktéři – jedná se teprve o druhý let modernizované lodi. Při premiéře digitalizované verze loni na podzim některé přístroje zaznamenaly problémy, i když to nevedlo k ohrožení letu ani posádky, tentokrát je podle řídícího střediska vše v pořádku.

A konečně třetí důvod pozornosti věnované probíhajícímu letu je pietní: Sojuz startoval přesně 40 let po sovětské lodi Sojuz 11. Tato sovětská kosmická loď poprvé v historii převezla na orbitální stanici lidskou posádku, trojici tehdy sovětských kosmonautů. Dobrovolskij, Pacajev a Volkov na palubě stanice Saljut 1 pracovali 23 dní, při návratu ale ze sestupného modulu unikl vzduch a všichni se udusili.

Nespoli využil jediné šance

Zatímco Sojuz absolvoval první oblety Země před navedením k ISS, americká agentura NASA oficiálně zveřejnila jedinečné snímky raketoplánu, připojeného k ISS. Jde o vůbec první takové fotografie, protože dosud nikdy nebyla a zřejmě už nebude možnost je pořídit – žádný fotograf k tomu neměl dostatečný odstup.

Foto: Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice

O snímky ISS s připojeným raketoplánem se pokoušeli amatéři i profesionálové na Zemi, ale to je příliš daleko. Poslední mise Endeavouru se však kvůli zpoždění časově překryla s termínem návratu části stálé posádky.

Italský kosmonaut Paolo Nespoli, vášnivý fotograf, jenž své snímky Země z oběžné dráhy během svého čtyřměsíčního pobytu na ISS pravidelně posílal na sociální síť Twitter, tak ze vzdalujícího se Sojuzu pořídil sérií fotografií celého orbitálního komplexu i se dvěma „návštěvníky“.

Snímky zachycují ISS s americkým raketoplánem Endeavour na jednom konci a s evropským vesmírným „náklaďákem“ Johanes Kepler na druhém, jak se rychlostí 27 tisíc km za hodinu řítí 355 km nad sluncem ozářenou Zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám