Hlavní obsah

Americký letoun v Pákistánu patrně zabil významného velitele Al-Káidy

Péšávar

Při útoku amerického bezpilotního letounu byl prý v pátek v severozápadní části Pákistánu zabit významný činitel teroristické sítě Al-Káida Iljas Kašmírí. Tvrdí to místní média a pákistánský zpravodajský zdroj. Spojené státy ani Pákistán zprávu o smrti jednoho z hlavních vojenských velitelů Al-Káidy oficiálně nepotvrdily.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun Predator na afghánské základně Bagrám

Článek

Agentura AP uvedla, že smrt Kašmírího, za jehož nalezení Washington sliboval odměnu až pět miliónů dolarů (asi 83 miliónů korun), potvrdila Kašmírího militantní skupina, která zároveň pohrozila Washingtonu odplatou.

Sedmačtyřicetiletý Pákistánec Kašmírí, údajně slepý na jedno oko a bez jednoho ukazováku, je podle AP jedním z pěti nejhledanějších povstaleckých velitelů v zemi. Americké úřady ho považovaly za šéfa vojenských operací Al-Káidy v Pákistánu. Podle nejmenovaného pákistánského zdroje bylo kromě něj zabito dalších osm lidí.

Kašmírí byl obviňován z řady krvavých útoků včetně masakrů v indické Bombaji, při nichž v roce 2008 zahynulo více než 160 lidí. Hovořilo se o něm také jako o případném nástupci šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina, kterého 2. května v Pákistánu zabilo americké komando.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám