Hlavní obsah

Kaddáfího lidé zaútočili na ropné zásobníky práškovacími letadly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Libyjské vládní síly v sobotu zaútočily malými letadly obvykle užívanými k rozstřikování pesticidů na čtyři velké zásobníky ropy poblíž západolibyjského přístavu Misuráta a shozenými bombami je zničily. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na mluvčího povstalců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Libye - Rebelové v horáchVideo: Reuters

 
Článek

Následný požár se rozšířil i na další čtyři zásobníky. Podle mluvčího povstalci o vzdušném útoku dopředu informovali Severoatlantickou alianci, ta však nijak nezareagovala. Nyní se bude Misuráta potýkat s nedostatkem pohonných hmot.

Misuráta je největším městem na západě, které je pod kontrolou povstalců. Útoky jednotek Muammara Kaddáfího na Misurátu trvají několik týdnů. Město je obléháno ze všech stran a jedinou přístupovou cestou do něj je přístav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pohřeb několika členů libyjských rebelů.Video: Reuters

Šéfové libyjských kmenů, kteří se v pátek sešli v Tripolisu, vyzvali ke všeobecné amnestii, která by občanskou válku ukončila. Vydali deklaraci, v níž prohlásili, že chtějí "pracovat na zákonu o všeobecné amnestii, který bude zahrnovat všechny, kdo se zapojili do povstání a pozvedli zbraně" proti Kaddáfímu. Povstalce označili za zrádce a zavázali se, že Kaddáfího neopustí.

Francie v pátek vypověděla 14 libyjských diplomatů a v březnu jako vůbec první stát uznala za jediného zástupce libyjského lidu Přechodnou národní radu vytvořenou povstalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám