Hlavní obsah

Z ruského ledoborce uniká radioaktivita

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský jaderný ledoborec Tajmyr musel opustit své poslání na zamrzlém moři a zahájit návrat do přístavu Murmansk. Důvodem je únik radioaktivity, jak uvedla agentura AFP s odvoláním na státní společnost Rosatomflot.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec Tajmyr

Článek

Podle ruské společnosti šlo o „nevýznamné zvýšení aktivity“, nicméně plavidlo ukončilo svoji misi a vyrazilo směrem k pevnině. Událost se přihodila, když Tajmyr opouštěl oblast Jenisejského zálivu v Karském moři, části Severního ledového oceánu, asi 2000 kilometrů východně od norských břehů.

Zpráva hovoří o tom, že zvýšená hladina radiace byla nejprve zaznamenána v systému ventilace vzduchu kolem jaderného reaktoru. K Tajmyru měl podle dostupných informací vyrazit další ledoborec, aby poškozenou loď doprovázel.

Vše pod kontrolou, alespoň zatím

Ruská společnost zatím neuvedla, kolik lidí se nachází na palubě Tajmyru, nicméně sdělila, že porucha neznamená ohrožení bezpečnosti.

„Pokud se situace zhorší, bude reaktor vypnut a začne proces chlazení," nastínila společnost Rosatomflot.

Podle nezávislého vojenského analytika Pavla Felgenhauera jsou tyto reaktory natolik veliké, že mohou představovat ekologickou hrozbu. „I malý únik radiace je vážnou událostí,“ dodal.

Arktická nehoda oživila vzpomínky na ztrátu jaderné ponorky Kursk po náhodném výbuchu torpéda. Událost si v srpnu 2000 vyžádala životy 118 ruských námořníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám