Hlavní obsah

Stav postřelené kongresmanky Giffordsové se lepší. Chce být u startu manžela v raketoplánu

Phoenix

Americká kongresmanka Gabrielle Giffordsová, kterou v lednu těžce zranil atentátník, již může trochu chodit a pracuje na zlepšení držení těla. Politička, která by se ráda zúčastnila pátečního startu raketoplánu Endeavour, na jehož palubě bude i její manžel.

Článek

Giffordsová, jež se zotavuje v nemocnici v texaském Houstonu, podle deníku The Arizona Republic normálně používá levou část těla a v omezeném rozsahu také pravou ruku a nohu, což je prý běžné u lidí, jejichž levá část mozku utrpěla střelné poranění.

V rámci terapie kongresmanka cvičí třeba tak, že chodbou nemocnice tlačí vozík a soustředí se přitom na použití správných svalů. Pro lepší koordinaci dále zkouší hrát bowling a odpalovat golfové míčky.

Ošetřovatelé jsou nadšeni

Americká média, která o pokrocích Giffordsové informují pravidelně, již dříve postupně psala o tom, že je politička schopna se vyjadřovat, že projevuje emoce nebo že se poprvé postavila. Ošetřovatelé si dosavadní rekonvalescenci čtyřicetileté političky pochvalují, patří podle nich mezi pět procent nejrychleji se uzdravujících pacientů s podobným poraněním mozku.

Přes dosavadní pokrok zatím ale není jasné, zda lékaři Giffordsové povolí účast na pátečním startu raketoplánu Endeavour, kterému bude velet její manžel Mark Kelly. Ten prý svou ženu navštěvuje každé ráno, pak odjíždí do práce v houstonském středisku NASA, aby se večer opět vrátil.

Giffordsovou 8. ledna střelou do hlavy vážně zranil atentátník, který v arizonském Tucsonu zaútočil na její politické shromáždění. Zabil šest lidí a dalších 13 zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám