Hlavní obsah

Bush chce legalizovat černé duše v ekonomice USA

– WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu v noci oznámil rozsáhlou reformu přistěhovalecké politiky, která umožní miliónům nezákonných přistěhovalců ve Spojených státech dočasnou legální práci. Bush s návrhem přišel začátkem roku, kdy se budou konat prezidentské volby a kdy bude usilovat i o přízeň 39 miliónů Hispánců v USA.

Článek

Nové zákony by měly nabídnout zákonný status ilegálním pracujícím v USA i dalším zájemcům, kdo chtějí ze zahraničí získat pracovní povolení, řekl Bush. Podmínkou pro udělení tříletého povolení je pracovní místo u těch, kdo jsou již v USA, nebo jeho příslib u těch, kdo chtějí žádat ze zahraničí. Stejně tak zaměstnavatelé musejí prokázat, že pro dané místo nemohou najít Američany.

Podle agentury AP návrh znamená, že milióny sezónních zemědělských dělníků, pokojských a dalších pracujících v šeru americké společnosti získají legální status a přestane jim hrozit deportace.

Již kvůli zdravému rozumu a smyslu pro spravedlnost by naše zákony měly umožnit ochotným pracovníkům přijít do naší země a pracovat na místech, o která se Američané neucházejí, řekl Bush v projevu v Bílém domě k některým poslancům Kongresu, členům svého kabinetu a představitelům skupin hájících zájmy přistěhovalců.

V USA prý pracuje nelegálně až 200 000 Čechů

Podle Bushe dosavadní systém nefunguje, protože "mnoho zaměstnavatelů se obrací na nezákonný pracovní trh a mnoho těžce pracujících lidí je odsouzeno ke strachu a nejistotě". Připomněl také, že nezákonní přistěhovalci riskují život ve snaze dostat se do USA, často jsou zneužíváni zločinci a žijí ve strachu.

Nový systém by měl být jasný a efektivní a měl by z USA udělat "soucitnější, lidštější a silnější zemi", řekl Bush a připomněl, že 14 procent pracovních sil v USA se narodilo v zahraničí.

Odhady Čechů pracujících ilegálně v USA se pohybují v řádu desetitisíců. České konzulární zdroje uvádí 40 000 - 50 000 osob. Americká agentura AP s odvoláním na odhady amerických úřadů nedávno uvedla, že v USA pracuje ilegálně sto až dvě stě tisíc českých občanů.

Úspěch v Kongresu nejistý

Podle amerických odborníků nyní žije v USA nelegálně osm až 14 miliónů přistěhovalců: šedesát procent z nich pochází z Mexika.

Každý rok navíc přichází do vysněné země další milión "černých duší", nejčastěji jde o Hispánce. Opoziční demokraté proto už Bushe napadli, že se reformou před listopadovými prezidentskými volbami snaží získat hlasy tohoto silného etnika.

Výsledky hlasování nelze předem odhadnout. Vládní republikáni mají sice v Kongresu většinu, ovšem již nyní je jisté, že Bushe všichni spolustraníci z obav před zvýšeným přílivem imigrantů nepodpoří.

Naopak podobný krok by podle BBC přivítaly americké firmy. "V USA nelegálně pracuje 10,5 miliónu imigrantů. Když odejdou, naši zemi to položí," říká přesvědčivě prezident Obchodní komory Thomas Donohue.

Reklama

Výběr článků

Načítám