Hlavní obsah

Izrael tajně vyjednává s Kaddáfího emisary

Právo, Břetislav Tureček
JERUZALÉM

Izraelští činitelé tajně vyjednávají s představiteli libyjského režimu Muammara Kaddáfího, který dosud patřil k nejzarytějším kritikům existence židovského státu. Uvedlo to několik blízkovýchodních zdrojů a informaci ve středu potvrdil i izraelský poslanec Efraim Sne.

Článek

Sne v Izraelském rozhlase uvedl, že se již loni v srpnu spolu s kolegou z Knesetu Ilanem Šalgim setkal se synem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

"Můj dojem z té schůzky byl, že Kaddáfí učinil strategické rozhodnutí a že to není muž malých kroků," uvedl generál ve výslužbě Sne, který byl v minulosti ministrem obrany židovského státu.

"Kaddáfí se nezastaví na půli cesty, mohl by jít až k navázání styků s Izraelem," prohlásil poslanec za opoziční Stranu práce, podle nějž se jednání účastnili i dva vysocí činitelé izraelských tajných služeb.

Ženeva, Paříž, Vídeň...

Podle úterního vydání kuvajtského listu as-Sijása jednali Kaddáfího syn Saíf Islám a šéf libyjských tajných služeb Músá Kúsa s izraelskými emisary v Ženevě a v Londýně, a to v srpnu a listopadu minulého roku.

Libye v polovině prosince oznámila, že se vzdává vývoje zbraní hromadného ničení a že v této věci bude plně spolupracovat s mezinárodním společenstvím. Deník as-Sijása v úterý napsal, že se deklarovaná změna postojů tripoliského režimu projevila i ve vztazích k Izraeli: minulý pátek se prý na ambasádě USA ve Vídni setkali vyjednávači obou blízkovýchodních států a dohodli se na vyslání izraelské delegace do Libye do konce ledna.

Již před dvěma týdny prý přitom v Paříži s Libyjci jednal poradce izraelského ministra zahraničí Ron Prosor, přičemž schůzku měla podle listu as-Sijása zprostředkovat katarská vláda. O rozhovorech referovala v úterý večer i izraelská televize.

Šalom proti Tripolisu nic nemá

Izrael na změnu libyjské rétoriky a překvapivé zpřístupnění země mezinárodním zbrojním inspektorům reagoval velmi opatrně; zdroj z úřadu izraelského premiéra Ariela Šarona včera armádnímu rozhlasu řekl, že když i americký prezident Bush chce nejprve vidět činy, ani židovský stát by neměl být příliš optimistický.

Ministr zahraničí Silvan Šalom po libyjském obratu koncem prosince uvedl, že není důvod, proč by židovský stát nemohl mít diplomatické styky třeba s deseti arabskými zeměmi - dosud je má jen s Egyptem a Jordánskem. "Pokud se Libye vrátí mezi ostatní národy a odzbrojí, Izrael s ní nebude vylučovat dialog," upřesnil Šalom podle listu Ha´arec minulý týden.

Odškodní Kaddáfí libyjské Židy?

Na nejnovější informace médií však izraelské vedení reaguje jejich zlehčováním. Zdroj listu The Jerusalem Post  v úřadu premiéra například označil článek deníku as-Sijása za "velmi přehnaný". Zveřejněné informace podle něj slouží buďto jako pokusný balónek, jak by na libyjské sbližování s Izraelem reagovaly další arabské státy, anebo prý jde o pokus zdiskreditovat Kaddáfího.

Podle jiných vládních pramenů listu The Jerusalem Post však ke kontaktům skutečně dochází, byť jde prý jen o "první kroky na dlouhé trati".

Arabský zpravodajský server albawaba.com nicméně v úterý informoval o dalších posunech nasvědčujících změnám v izraelsko-libyjských vztazích. Kaddáfí senior údajně vyjádřil ochotu odškodnit libyjské Židy, kteří po vzniku Izraele často pod nátlakem odešli do židovského státu. Jde o jedno z palčivých témat, která - stejně jako osud a majetek Palestinců - po desetiletí zatěžují vztahy mezi židovský státem a jeho sousedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám