Hlavní obsah

Radikální duchovní burcuje proti přítomnosti Američanů v Iráku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Vlivný irácký šíitský duchovní Muktada al-Sadr pohrozil, že dojde k obnovení násilí proti americkým vojákům, pokud Washington nesplní svůj slib a nestáhne své muže z Iráku do konce roku. Informovala o tom agentura RIA Novosti.

Foto: Reuters

Šíitský duchovní Muktada al-Sadr

Článek

„Pokud Američané neopustí Irák, zahájíme vojenské akce a obnovíme činnost Mahdího armády,“ uvedl al-Sadr v prohlášení, které bylo čteno v Bagdádu.

Prohlášení přišlo poté, co americký ministr obrany Robert Gates uvedl, že některé americké jednotky mohou zůstat v Iráku i v následujících letech. V současné době se v Iráku nachází přibližně 50 000 amerických vojáků.

Mahdího armáda vznikla v roce 2003 a její členové se zúčastnili hlavních střetů s americkými silami. Od léta 2007 přestala vyvíjet vojenskou aktivitu, což má za následek významný pokles násilí v Iráku.

Al-Sadr pobýval dlouhou dobu v Íránu. Hned po svém lednovém příjezdu do Iráku nabádal své následovníky, aby „vzdorovali okupantům, včetně USA a dalších, a to všemi dostupnými prostředky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám