Hlavní obsah

Orbán chce udělit volební právo zahraničním Maďarům

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán poprvé veřejně připustil, že udělí volební právo Maďarům žijícím v zahraničí, kteří získají maďarské občanství v rámci zákona o dvojím občanství. V rozhovoru pro maďarskou televizi TV2 označil Orbán volební právo za přirozený symbol maďarské sounáležitosti.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Slovenský kabinet premiérky Ivety Radičové to zatím nekomentuje. Zdrženlivé je také slovenské ministerstvo zahraničí. Předseda vládní strany Most-Híd Béla Bugár možnost udělení volebního práva Maďarům žijícím na Slovensku odmítá.

„Nemyslím si, že by to bylo dobré. Nechci, aby se občané Slovenské republiky maďarské národnosti stali součástí politického boje mezi maďarskými stranami,“ uvedl Bugár.

Za nepochopitelné označil zdrženlivost slovenských vládních představitelů předseda opoziční strany Smer-sociální demokracie Robert Fico.

„Za slovenskými humny Viktor Orbán natahuje zbraň a Slovensko se tváří, že se nic neděje,“ uvedl Fico na tiskové konferenci.

Opozice žádá předsedu parlamentu Richarda Sulíka, aby svolal k této situaci mimořádnou schůzi parlamentu. „Chceme, aby vláda využila všechny diplomatické možnosti, které máme jako členové NATO a Evropské unie,“ dodal Fico.

Reklama

Výběr článků

Načítám