Hlavní obsah

Francie opět citelně zdražila cigarety

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Již potřetí za poslední rok se nyní ve Francii zvýšily ceny tabákových výrobků. Krabička dvaceti cigaret stojí 4,5 až pět eur (až 160 Kč), což je bezmála o polovinu více než v prosinci 2002.

Článek

Větší daňové zatížení tabákových produktů je součástí boje francouzské vlády proti kouření, zejména pak u mladých lidí.

Ministr zdravotnictví Jean-Francois Mattei upřesnil, že ročně umírá ve Francii na následky kouření 60 tisíc lidí a že cigarety jsou tak v čele žebříčku příčin úmrtnosti.

Nejnovější zvýšení tabákové daně ostře kritizovali prodejci, především v Alsasku hraničícím s Německem. "Vláda chce kouření zcela odbourat, ale kuřáci teď nakupují v SRN a my jsme ti hloupí," stěžuje si Pierre Rich ze Štrasburku, jehož prodejně se snížil obrat o 60 procent.

Mattei prý ale nehodlá polevit a chce snížit počet mladistvých kuřáků o třetinu a dospělých o pětinu. V loňském roce se prý počet milovníků modrého dýmu snížil ve Francii o 16 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodejci tabáku ve Francii budou stávkovat

Francouzští prodejci tabáku se rozhodli protestovat proti plánovanému zvýšení daní, které podle nich ohrozí jejich příjmy. V pondělí, kdy má zákon vstoupit...

Kuřáci ve Francii zatím nad vládou zvítězili

Francouzský senát ve čtvrtek snížil plánovanou daň na tabákové výrobky v zemi o více než polovinu. Původní návrh vlády zatížit ze "zdravotních důvodů" tento...

Výběr článků

Načítám