Hlavní obsah

Tomahawk míří k cíli nízko a klikatě, radar ho proto neodhalí

Právo, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sto řízených střel Tomahawk vylétlo během útoku ze spojeneckých ponorek a lodí. Každá z raket už má v sobě předem naprogramován cíl, kterého má dosáhnout, a jen máloco jí v tom může zabránit – především díky velmi nízké dráze letu (15–30 m) je totiž téměř nezachytitelná radary. Jak uvedla CNN, v případě novějších verzí tomahawků může obsluha přeprogramovat trasu dokonce i za letu.

Foto: Reuters

Vypálení střely Tomahawk z torpédoborce USS Preble (archivní záběr)

Článek

Raketa s délkou 5,56 metru a rozpětím 2,67 metru dokáže zasáhnout cíl vzdálený přibližně až 2500 kilometrů s přesností na deset metrů. Létá přitom podzvukovou rychlostí – okolo 800 km/h, trasu si kontroluje pomocí dat z GPS a porovnává předprogramovanou podobu terénu s tím, co skutečně „vidí“ pod sebou. Terénem tedy letí klikatě, „křižuje“ ho a přesně kopíruje rozmanitý reliéf.

Střelu v 70. letech 20. století vyvinul pro použití na amerických ponorkách americký koncern General Dynamics, do služby byla zařazena v roce 1983. Tomahawky byly masově nasazeny například v úvodu americké války proti Sadddámovi v roce 2003. Mají sedm různých verzí – pro odpalování z ponorek, letadel anebo bitevních lodí. Jedna střela stojí zhruba 750 tisíc dolarů.

Tomahawk podle Wikipedie může mít buď téměř půltunovou konvenční hlavici, anebo i nálož nukleární. Ty ale byly staženy z výzbroje po podpisu smlouvy START v roce 1991.

Trefí s přesností 10 metrů
Rozpětí: 2,67 m
Délka: 5,56 m
Průměr: 0,52 m
Hmotnost střely: 1300 kg
Hmotnost hlavice: 453,6 kg
Rychlost: 597–895 km/h
Výška letu: 15–30 m
Maximální dolet: 2500 km
Přesnost zásahu: cca 10 m
(Zdroj: Wikipedia)

Reklama

Výběr článků

Načítám