Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se naposledy vydal zpět na Zemi

– Mys Canaveral • Aktualizováno

Raketoplán Discovery se v pondělí odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a vydal se na svou vůbec poslední cestu na Zemi. Přistání na Kennedyho vesmírném středisku na Floridě je plánováno na středu večer SEČ. Na svém webu o tom informovala americká vesmírná agentura NASA.

Článek

Raketoplán se podle plánu od ISS odpojil ve 13:00 SEČ ve výšce 354 kilometrů nad západním Pacifikem, severovýchodně od Nové Guineje.

Foto: Reuters

Discovery u ISS

Šestičlenná posádka Discovery strávila na ISS více než týden. Orbitální komplex rozšířila o víceúčelový modul Leonardo a vnější plošinu Express Logistics Carrier. Na stanici také dopravila humanoidního robota zvaného Robonaut 2 (R2), který je vůbec prvním robotem svého typu ve vesmíru. Kosmonautům bude pomáhat s jednotvárnými, ale i nebezpečnými činnostmi.

Discovery, který je nejstarší ze zbylých raketoplánů, odstartoval po více než tříměsíčním odkladu z floridského Mysu Canaveral 24. února. Po přistání zamíří do muzea. V dubnu pak ještě naposledy poletí do vesmíru Endeavour a v červnu Atlantis. Poté NASA provoz těchto vesmírných plavidel po 30 letech ukončí.
Letová kontrola nyní sleduje úlomek staré rakety, která by mohla ISS ohrozit. Pokud by se kosmické smetí příliš přiblížilo, musela by stanice z bezpečnostních důvodů přejít na jinou oběžnou dráhu.
Foto: Reuters

Raketoplán Discovery se přibližuje k ISS. V pozadí je planeta Země.

Reklama

Výběr článků

Načítám