Hlavní obsah

Čínská továrna na výrobu zábavní pyrotechniky zabíjela

PEKING/MANILA

Výbuch v čínské továrně, která se zabývá výrobou zábavní pyrotechniky, si v úterý vyžádal nejméně 37 mrtvých a 44 zraněných. Policie již zatkla majitele podniku ve městě Tchie-ling na severovýchodě země.

Článek

Továrna byla v provozu pouhé tři dny, když úterní exploze zničila její část. Příčiny neštěstí se zatím vyšetřují. Policie zatkla majitele Čchen Chao-jana, který zřídil výrobnu v srpnu, ale nezískal potřebnou licenci potvrzující její bezpečný provoz. Čchen po neštěstí uprchl do sousední provincie, ale byl dopaden.

Čínská vládu v listopadu prohlásila, že uzavře všechny továrny zabývající se výrobou zábavní pyrotechniky, které nebudou vybaveny moderními technologiemi. Kabinet také hodlá zakázat domácí výrobu ohňostrojů a petard.

Výrobu zábavní pyrotechniky postihuje v Číně každý rok řada neštěstí, při nichž umírají stovky lidí. Počet oficiálních obětí podobných nehod letos v zemi v prvních devíti měsících oproti stejnému období loňského roku vzrostl o téměř 29 procent na 209 mrtvých.

Filipínské silvestrovské oslavy: 15 mrtvých

Při středečních oslavách nového roku, který na Filipínách začal v 6 hodin a 18 minut našeho času, vypukl na jihu Manily požár. Nejméně 15 lidí přišlo o život a 22 je nezvěstných kvůli ohni, který se rozšířil po výbuchu petardy před místní tržnicí.

Lidé zpanikařili a vrhli se do budovy tržnice, kde je uvěznily plameny. Většina obětí pravděpodobně uhořela nebo se udusila dýmem.

Na Filipínách se při oslavách příchodu nového roku hojně používá zábavní pyrotechnika. Úřady upozornily občany, aby při jejich používání braly ohled na bezpečnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám