Hlavní obsah

Šéfka americké úderky proti imigrantům dostala trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix

Arizonští porotci se v úterý vyslovili pro to, aby Shawna Fordeová dostala trest smrti za vraždu v USA narozeného Hispánce a jeho devítileté dcery. Žena vedla úderku bojující proti ilegálním imigrantům. Rozhodnutí ale nebylo jednohlasné, napsala CNN.

Foto: Profimedia.cz

Shawna Fordeová na snímku z loňského roku

Článek

Fordeová nedala znát žádné emoce, když byl verdikt čten. Její obhájce Eric Larsen ale uvedl, že „očekával, že si bude tato společnost více vážit lidského života“. Žena navíc trpěla hraniční poruchou osobnosti.

Porotkyně Angela Thomasová ale absolutní trest obhajovala: „Rozhodli jsme pro smrt, protože nám to připadalo spravedlivé. V té rovnici figurovala malá dívka, jejíž otec jí nemohl být po boku,“ uvedla s odkazem na jednu z obětí úderky.

Fordeová byla uznána vinnou v osmi bodech obžaloby, mimo jiné ze zastřelení Raula Florese a jeho dcery Brisenie a z pokusu o vraždu matky dívky Giny Gonzalezové.

Úderka Fordeové všechny napadla v květnu 2009. Dívka a její otec přitom byli Američané narození v USA, byť latinskoamerického původu.

U soudu byla Fordeová vykreslena jako šéfka skupiny, která naplánovala útoky a vraždy s cílem získat zbraně, peníze a drogy, z nichž by financovala svoji jednotku proti imigrantům.

S dalšími dvěma členy skupiny, Jasonem Bushem a Albertem Gaxiolou, kteří budou souzeni ještě letos, vtrhla do domu Florese, neboť tam podle jejího komplice mohly být drogy. Přestože Flores byl evidován kvůli drogám, v bytě žádné nebyly.

Útočníci Florese obvinili, že poskytuje útočiště ilegálním přistěhovalcům a řekli, že jeho dům je obklíčen agenty. Bush střelil Florese do hrudi a Gonzalezovou do nohy. Brisenii zabil o chvíli později, když prosila o život.

V bytě sebrali šperky, které později našli u Fordeové. Ta byla dříve členkou jiné skupiny, ale byla vyhozena kvůli nevypočitatelnému chování a založila vlastní.

Dva muže uznali vinnými z ubití Mexičana

Ve středu soud v Pensylvánii řešil podobný případ. Derrick Donchack a Brandon Piekarsky byli uznáni vinnými z ubití ilegálního imigranta z Mexika. Luise Ramireze umlátili loni v říjnu. Už dříve ale byli zproštění obvinění z vraždy.

Používali rasistické výrazy a Ramireze nakonec kopli do hlavy. Už dříve po něm požadovali, aby se odstěhoval.

Už v lednu byli tři policisté souzeni kvůli tomu, že se snažili zločin utajit, to se ale v lednu nepotvrdilo. Jen jeden byl odsouzen za zfalšování zprávy a lhaní vyšetřovatelům z FBI.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám