Hlavní obsah

Papež už léta podporuje dárcovství orgánů, ledvinu od něj ale nečekejte

Vatikán

Papež Benedikt XVI. již dlouho podporuje dárcovství orgánů, ale ledvinu nebo srdce od něj nečekejte. Vatikán totiž oznámil, že papežovo tělo zcela náleží církvi. Benedikt XVI. ještě jako německý kardinál Joseph Ratzinger vlastnil od 70. let průkaz dárce orgánů. Ten však byl podle jeho sekretariátu v roce 2005, kdy se stal hlavou římskokatolické církve, zrušen.

Foto: Max Rossi , Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

Benediktův osobní sekretář Georg Gänswein v této souvislosti zaslal dopis německému lékaři, který fakt, že papež měl dárcovský průkaz, využíval k získávání dalších dárců. Tento týden o zmíněném dopise informoval vatikánský rozhlas. Podle Gänsweina by měl lékař od své náborové metody upustit, protože odkazuje na dokument, který je již neplatný.

Benediktovo tělo patří církvi 

Polský arcibiskup Zygmunt Zimowski, který ve Vatikánu zodpovídá za zdravotnické otázky, řekl listu La Repubblica, že je samozřejmé, že papežovo tělo zůstane nedotčeno, protože patří církvi.

"Je to rovněž pochopitelné z pohledu možného budoucího uctívání," vysvětlil Zimowski s odkazem na případné svatořečení. "To ale neubírá nic z odůvodněnosti a krásy dárcovství orgánů."

Papež transplantace nadále podporuje. V projevu v roce 2008 upozornil na nedostatek orgánů, zároveň ale odmítl jako nemorální jejich prodávání.

Do přelomu 19. a 20. století byly zesnulým papežům orgány vyjímány, ne ovšem za účelem transplantace, ale kvůli balzamování. Tyto tělesné části dvaadvaceti papežů jsou uchovávány jako relikvie v kostele svatého Vincence a Anastázia v blízkosti známé římské fontány di Trevi. Od tohoto zvyku se počátkem 20. století upustilo.

Poláci měli smůlu

Po smrti Benediktova předchůdce Jana Pavla II. Vatikán odmítl některé z jeho orgánů vyjmout a poslat do rodného Polska jako relikvii. Jeho ostatky byly pohřbeny ve Vatikánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám