Hlavní obsah

Arabové napadli v Jeruzalémě egyptského ministra zahraničí

Právo, tur, BBC
JERUZALÉM

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Mhir v pondělí večer utrpěl lehké zranění, když na něj při návštěvě muslimských posvátných míst v Izraelem kontrolovaném východním Jeruzalémě zaútočili neznámí Arabové. Podle některých svědectví informací pronikla skupinka rozezlených muslimů k ministrovi a chtěla jej škrtit.

Článek

"Udusím se, udusím se," křičel poté Máhir podle svědka citovaného agenturou AP, když jej bodyguardi obklopili a odváděli do bezpečí.

Jiní svědci ale uvedli, že na něj lidé z davu házeli boty a ministr byl stísněn mezi tělesnými strážci. "Skupina extremistů na Máhira volala, že je zrádce a kolaborant, a pak se ho pokoušeli fyzicky napadnout. Ochranka jim v tom zabránila, ale ministr upadl do bezvědomí," sdělil jeden ze strážců mešity.

Mluvčí izraelské nemocnice, kam byl Máhir převezen, ale uvedla, že po celou dobu transportu byl při vědomí.

Ministr přišel branou pro nemuslimy

K incidentu došlo na jeruzalémském návrší, které židé označují za Chrámovou horu a muslimové za posvátný okrsek Haram aš-Šaríf. Prostranství je volně přístupné muslimům a v Izraeli se diskutuje, nakolik ho otevřít i nemuslimům. Návštěva Chrámové hory Arielem Šaronem, který se později stal izraelským premiérem, odstartovalo v září 2000 probíhající palestinské povstání,neboť Arabové politikův počin vesměs vnímali jako provokaci.

Izraelský deník Ha'arec na své internetové stránce citoval svědky, podle nichž muslimské radikály rozčílilo, že Máhir přišel k modlitbě na Haram aš-Šaríf branou, která je obvyklou přístupovou cestou pro nemuslimy.

Ministrovu bezpečnost zajišťoval většinu návštěvy Izrael. Na samotnou Chámovou horu však podle izraelské televize bodyguardi přidělení židovským státem po dohodě s egyptskou delegací nešli; přispěchali mu až na pomoc při evakuaci.

Palestinský ministr Sáib Irikát útok odsoudil a řekl, že palestinská samospráva učiní vše pro dopadení viníků.

První návštěva po dvou letech

Máhir dnes vykonal první návštěvu židovského státu po dvou letech. Káhira stojí mj. v čele snah o složení zbraní palestinskými radikálními skupinami. Šaron při schůzce s Máhirem podle izraelských zdrojů řekl, že pokud bude příměří dosaženo, Izrael se sice nebude k ničemu formálně zavazovat, sám prý ale rovněž omezí vojenské aktivity na okupovaných územích. "Na klid odpovíme klidem," řekl nejmenovaný činitel židovského státu.

Máhir jednal i se svým izraelským protějškem Silvanem Šalomem. Diplomatický zdroj návštěvu označil za velmi vydařenou s tím, že podle egyptské delegace by mohla být předzvěstí Šaronova summitu s egyptským prezidentem Husním Mubarakem. Ten podobnou schůzku odmítal od nástupu Šarona do prezidentské funkce v únoru 2001.

"Máhir se všemožně snažil ukázat, že Egypt stojí o zlepšení vztahů," uvedl pramen listu Ha'arec.

Vývoj ocenil i Šaron. "Jsem si jistý, že návštěva přispěje ke zlepšení izraelsko-palestinských vztahů," řekl. "Doufám, že přispěje i k našemu sblížení s palestinskou samosprávou a k naší snaze dosáhnout mírové dohody."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám