Hlavní obsah

Blix: inspekce by měly pokračovat

– BAGDÁD
Novinky, BBC, Břetislav Tureček

Šéf zbrojních inspektorů Hans Blix i v neděli kladně ohodnotil přístup iráckých představitelů. Ti si podle něj začali po posledních jednáních vážněji uvědomovat problémy, které nebyly vyřešeny. Blix se vyjádřil pro pokračování inspekcí OSN v Iráku.

Článek

Řekl, že podle jeho názoru začínají irácké úřady přistupovat k odzbrojení seriózněji. Přístup k objektům měli podle jeho slov inspektoři zajištěný rychle a bez problémů. "Spolupráce (v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti 1441) byla dobrá," dodal předseda Monitorovací, ověřovací a inspekční komise OSN (UNMOVIC).

Ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej zdůraznil, že se začíná měnit přístup iráckých úřadů. Spolupráce s Irákem musí probíhat zároveň ve všech sférách, ať jde o bakteriologické, chemické či jaderné zbraně, uvedl.

Irák přislíbil, že do pátku odpoví na otázky týkající se přeletů amerických průzkumných letounů U-2 nad svým územím, jak to požaduje OSN, oznámili šéfinspektoři. Vicepremiér Tárik Azíz 2. února řekl, že průzkumné letouny mohou nad Irákem přelétávat pouze tehdy, budou-li zrušeny tzv. bezletové zóny na severu a jihu Iráku, nad nimiž hlídkují americká a britská letadla.

Irák předal dokumenty

Po včerejším jednání Blix oznámil, že první setkání bylo "velmi užitečné". "Studujeme mnoho otázek, které nebyly vyřešeny, a irácká strana nám k tomu poskytuje vysvětlení," řekl ředitel MAAE Muhammad Baradej.

Podle zdroje ze štábu OSN, v průběhu čtyřhodinového setkání Blix a Baradej získali od irácké strany požadované dokumenty. Bližší informace o obsahu dokumentů v sobotu nesdělil.

V neděli šéfinspektoři prozradili, že Irák dodal dokumenty týkající se sněti slezinné (antraxu) a raket Samúd a Fatah. Experti OSN v New Yorku je studují, řekl a dodal, že Irák navrhl provést testy pro zjištění bacilu antraxu a neurotoxické látky.

Blix také oznámil, že Irák vytvořil komisi, jejímž úkolem bude vyhledávat všechny dokumenty týkající se zakázaných zbraní a programů.

Šéfinspektoři opouštějí Irák s "umírněným optimismem", uvedl ředitel MAAE Baradej. "Dosáhli jsme dobrého pokroku ve všech otázkách," konstatoval.

Kritická zpráva přiblíží konflikt

Baradej a Blix mají v pondělí z Bagdádu odletět a začít chystat svou již druhou zprávu pro Radu bezpečnosti OSN. Předložit ji mají v pátek. Dokument patrně sehraje důležitou roli v dalším postupu při řešení irácké krize.

Předložen má být ve stejný den, kdy se v OSN chystají oficiálně zveřejnit svou iniciativu k odvrácení války Německo a Francie. Kritická zpráva by mohla přiblížit zahájení Američany vedené vojenské operace proti Iráku.

Mubarak jednal se Sýrií a Libyí

Egyptský prezident Husní Mubarak včera v sinajském letovisku Šarm aš-Šajch jednal se svým syrským protějškem Bašárem Asadem a libyjským vůdcem Muammarem Kaddáfím. Tématem rozhovorů byly podle Mubaraka "možnosti odvrácení války" a způsoby, "jak ochránit životy nevinných Iráčanů". Egyptský vůdce nicméně upozornil, že si nemyslí, že by zamezení válce bylo v silách arabského světa.

Překvapivou diplomatickou iniciativou byla včerejší blesková cesta iráckého ministra zahraničí Nádžího Sabrího do Teheránu, kde jednal se svým íránským kolegou Kamálem Charrázím. Návštěva měla proběhnout už před několika týdny, ale kvůli odporu části íránské politické scény z ní tehdy sešlo. Zejména reformní síly v Íránu považují dnešní bagdádské vedení za odepsané a nepovažují tudíž za vhodné podporovat jeho regionální aktivity.

Annan proti jednostranné akci USA

Spojené státy zvyšují tlak na své evropské spojence. V této situaci vystoupil Generální tajemník OSN Kofi Annan s ostrým varováním proti jednostranné vojenské operaci USA. Taková operace, podle slov Kofi Annana, může být ospravedlněna pouze v tom případě, kdy budou všechna ostatní opatření vedoucí k odzbrojení Iráku vyčerpána.

"Válka znamená vždy lidskou katastrofou a je tím posledním krokem, který by měl přijít na řadu v momentě, kdy jsou všechny ostatní možnosti vyčerpány," řekl Annan při vystoupení ve státu Virginie. "Jedná se o otázku ne jednoho státu, ale světového společenství jako celku."

Tato slova Generálního tajemníka OSN zazněla jako reakce na slova prezidenta USA, který vyzval RB OSN, aby "dospěla k rozhodnutí" v otázce odzbrojení Iráku a pohrozil s možností samostatné akce USA v případě, že se OSN k vojenské akci nerozhodne.

OSN vyslechli už pátého vědce

OSN se domáhají od irácké vlády aktivnější spolupráce. Konkrétně od Bagdádu požadují povolení přeletů špionážních letadel U-2 nad iráckým územím a také souhlas s účastí iráckých vědců v soukromých besedách s inspektory OSN.

Jednáme o způsobech, jak přistupovat k otázce přeletů amerických průzkumných letadel U-2 nad Irákem, k rozhovorům s iráckými vědci a k nevyjasněným problémům týkajícím se chemických a biologických zbraní a raket, řekl Baradej. "Zítra uvidíme výsledky," dodal v sobotu.

Mezi tím, podle informací ministerstva zahraničí, v sobotu inspektoři vyslechli za zavřenými dveřmi již pátého v pořadí iráckého odborníka. Rozhovor v jednom z bagdádských hotelů v průběhu necelých třech hodin vedli experti MAAE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám