Hlavní obsah

Libye zlikviduje zbraně hromadného ničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TRIPOLIS/LONDÝN

Libyjský režim Muammara Kaddáfího se po mnohaměsíčních jednáních s USA a Británií zavázal zničit své zbraně hromadného ničení. Slib, který zároveň znamená první veřejné přiznání, že Tripolis zmíněné arzenály tajně vyvíjel, oznámili v noci na sobotu britský premiér Tony Blair a po něm i americký prezident George W. Bush.

Článek

"Rozhodnutí plukovníka Kaddáfího je historické a odvážné a já mu tleskám," prohlásil Blair. Dodal, že Kaddáfí slíbil, že postup bude "průhledný a ověřitelný".

"Předěláváme své meče v pluhy a tento krok by měl být oceněn a následován i dalšími státy," řekl BBC libyjský premiér Šukrí Ghánim. Sám Kaddáfí v prohlášení citovaném libyjskou agenturou JANA označil své "moudré rozhodnutí" za důkaz, že Libye "hraje mezinárodní roli v budování světa zbaveného zbraní hromadného ničení a všech druhů terorismu".

Experti už jednali se šéfem MAAE

Šéf libyjského výzkumu Matúk Muhammad Matúk se už v sobotu ve Vídni narychlo sešel s šéfem MAAE Muhammadem Baradejem. "Baradej jednal se šéfem libyjského rady pro vědecký výzkum o záměru libyjské vlády skoncovat se zbraněmi hromadného ničení," uvedl mluvčí MAAE.

Včera libyjští činitelé nabídli podpis pod dodatkový protokol k Smlouvy o nešířené jaderných zbraní. Ten inspektorům MAAE umožňuje předem nehlášené kontroly nukleárních provozů.

Snaha vymanit se z izolace

Výroky libyjského ministra zahraničí Muhammada Abd ar-Rahmána Šalkama naznačují, že úmysl zmrazit tajné programy je skutečně míněn především jako další z kroků k vymanění Libye z mezinárodní izolace. "Tyto zbrojní programy neslouží našemu lidu," řekl Šalkam v televizi al-Džazíra. "V zájmu našeho lidu chceme mít dobré vztahy s Amerikou a Británií."

Bush uvedl, že avizovaný krok Tripolisu povede ke zlepšení dosud napjatých americko-libyjských vztahů. "Vůdci, kteří zanechají úsilí o získání biologických, chemických a jaderných zbraní a prostředků k jejich nasazení, mají otevřenou cestu k lepším vztahům s USA a dalšími svobodnými zeměmi," uvedl americký prezident.

Saddám měl jednat podobně

Bývalý šéf zbrojních inspektorů pro Irák Hans Blix  televizi CNN řekl, že "Kaddáfího nejspíš vystrašilo, co se v Iráku stalo". Syn libyjského vůdce Saíf al-Islám Kaddáfí ale souvislost mezi iráckou válkou a krokem svého otce popřel. "Začali jsme v této věci spolupracovat již před invazí do Iráku a oznámit to jsme se rozhodli před dvěma týdny," řekl CNN.

Britský ministr zahraničí Jack Straw uvedl, že Irák měl postupovat stejně. "Kdyby za námi před rokem nebo dříve přišel Saddám Husajn, situace v Iráku by byla úplně jiná," řekl.

Blair: Jadernou zbraň měli na dosah

Blairův úřad vydal prohlášení, podle nějž Libye se velmi přiblížila tomu, aby vyrobila jadernou zbraň. Podle Hlasu Ameriky navštívili britští a američtí experti v severoafrické zemi desítky tajných provozů, z nichž deset bylo zaměřeno právě na nukleární program. Ukázalo se prý, že Tripolis byl ve vývoji jaderné zbraně mnohem dále, než se dosud předpokládalo. Libye má také raketové systémy vhodné k nesení chemických a biologických hlavic.

Západní vědce údajně překvapilo, jak volný přístup na tajné lokality jim Tripolis umožnil.

Rozhovory nakonec vedly k tomu, že se Libye svých kontroverzních programů zřekla. Blair na tiskové konferenci v severoanglickém městě Durham prohlásil, že Británie a Spojené státy o této záležitosti vyjednávaly s Tripolisem devět měsíců. Podle zdrojů Hlasu Ameriky se řada jednání tajně uskutečnila počátkem prosince a v říjnu přímo v Tripolisu a do rozhovorů vstupoval i samotný Kaddáfí. S ním měl také Blair o věci předminulý týden telefonicky hovořit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám