Hlavní obsah

Dvojčata nahradí Věž svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Věž svobody (Freedom Tower), která nahradí dvojčata Světového obchodního střediska zřícené po teroristickém útoku z 11. září 2001, bude se svými 541 metry údajně nejvyšším a nejbezpečnějším mrakodrapem na světě. Definitivní projekt představili v pátek v New Yorku architekti Daniel Liebeskind a David Childs.

Článek

 Stavba bude mít symbolickou výšku 1776 stop, což je rok vyhlášení nezávislosti USA. Na vrcholu bude umístěna velká asymetrická a průhledná špice, která bude mírně skloněna k západu jako "moderní symbolická připomínka" pochodně sochy Svobody před newyorským přístavem. S touto spirálovitou konstrukcí bude mít mrakodrap 610 metrů. Ve vlastní stavbě bude ale pouze 70 pater kanceláří, ostatní prostor bude volný nebo využíván k jiným účelům. Například zde budou větrné turbíny, které mají mrakodrapu vyrábět vlastní energii. Na vrcholu bude opět vyhlídková terasa, jaká byla i na dvojčatech WTC, a slavná restaurace Okna do světa, umístěná dříve v severní věži dvojčat.

Ideovým tvůrcem návrhu je Liebeskind, jehož představy realizačně dopracoval Childs. "Věž splňuje nejsofistikovanější normy z hlediska koncepce, bezpečnosti, kvality a technologie, aby se mohla stát nejvyšší budovou světa," řekl při prezentaci Childs. "Jako celek bude lidi shromažďovat, bude tedy místem otevírání se světu spíše než uzavírání," dodal.

Podle newyorského guvernéra George Patakiho "věž ukazuje světu, jak je New York silný a kolik má sebedůvěry". "Je to pocta hrdinům, které jsme ztratili, svobodě a naší zemi. Je to symbol vynalézavosti New Yorku a celé Ameriky," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám