Hlavní obsah

Soud v USA: mladší ostřelovač je vinný

NEW YORK

Porota ve virginském Chesapeaku uznala ve čtvrtek vinným ve všech třech bodech obžaloby mladšího z tzv. sniperů z Washingtonu Lee Boyda Malvoa. Ten se měl spolu se svým otčímem Johnem Muhammadem podílet na ostřelování civilistů kolem metropole Spojených států. O trestu pro mladého zabijáka porota rozhodne dnes.

Článek

Malvo, kterému je nyní osmnáct let, byl uznán vinným ze zločinu šíření terorismu, úmyslné vraždy agentky FBI Lindy Franklinové, tu zabil 14.října 2002, a použití střelné zbraně při páchání zločinu.

Dvanáct porotců: osm žen a čtyři muži, se dnes rozhodnou, zda doporučí udělení trestu smrti, nebo "jen" doživotí bez možnosti odvolání.

Minimálně dva body obžaloby jim přitom dávají možnost navrhnout trest smrti, ale obhajoba bude zřejmě poukazovat na to, že Malvo byl v době páchání zločinů mladistvý (bylo mu 17) a pod vlivem staršího muže.

Deset mrtvých

Celkově řádění ostřelovačské dvojice padlo loni v říjnu za oběť ve Washingtonu a okolí deset lidí. Další tři osoby byly při jejich řádění zraněny.

V závěrečné řeči obhájce Michael Arif porotcům řekl, že Malvo byl loutkou v rukách Muhammada a nemohl se od něho oddělit stejně, jako "nemůžete za slunného dne od sebe oddělit stín".

Obžaloba však trvá na tom, že zabíjel po kalkulaci, chladně a ve službách svého pána. Je proto plně zodpovědný za své zločiny.

Americký tisk líčí Malvoa spíše jako mimovolnou oběť vymývání mozku jeho "náhradním" otcem Muhammadem. Z jeho krátkého životopisu obhajoba vyzdvihla především to, že sotva někde zakořenil, musel pryč.

Citová vazba na otčíma

Nejprve odjel s matkou z Jamajky, kde se narodil a žil krátký čas s biologickým otcem, na ostrov Antigua. Tam se jeho matka seznámila s Muhammadem, s nímž odešla do Spojených států.

Tak se dostal do amerického státu Washington i mladý Malvo. "Těžký život není mentální porucha," komentoval věcně snahy obhajoby o lidštější náhled na souzeného prokurátor Robert F. Horan.

Muhammad byl v době setkání s mladíkem už podruhé rozvedený a ztratil styk se svými dětmi, které velmi miloval. Podle přátel se velice změnil, v Malvoovi prý nalezl náhradního syna.

Otčím byl k trestu smrti odsouzen v listopadu letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Starší ostřelovač z Washingtonu u soudu

John Allen Muhammad (42), starší z ostřelovačů z Washingtonu, se v pondělí dostavil k soudu, kde se má zpovídat ze série vražd spáchaných s mladším komplicem....

Výběr článků

Načítám