Hlavní obsah

Velvyslanec údajně zničil pronajatou vilu, musel skončit

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský velvyslanec v Izraeli Ivo Hlaváček čelí žalobě, že zničil pronajatou vilu a způsobil škodu za několik tisíc eur. Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Luboš Schwarzbacher potvrdil, že Hlaváček byl odvolán. O případu informoval deník Sme.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (na snímku) měl o velvyslancově odvolání rozhodnout už minulý týden.

Článek

Slovenskému velvyslanci pronajímal rezidenci izraelský podnikatel Israel Rathaus. Ten si stěžuje, že diplomat mu zničil zahradu, bazén, kuchyňskou linku, koberce, rozbil nábytek a lampy. Celkovou škodu vyčíslil na 20 tisíc eur (téměř půl miliónu Kč).

Hlaváček tvrdí, že o svém odvolání oficiálně nic neví. Prezident Ivan Gašparovič měl přitom o něm rozhodnout už minulý týden. Hlaváček odjel do Izraele před dvěma lety. S manželkou bydlel v třípodlažní vile s bazénem a zahradou s celkovou rozlohou 800 metrů čtverečních.

Rathaus vilu v minulosti pronajímal také slovenskému velvyslanci Milanu Dubčekovi, synovi Alexandra Dubčeka. S Dubčekem měl majitel vily přátelské vztahy. Hlaváček s ním komunikoval výhradně přes svůj sekretariát. „Jednou mi telefonovali uprostřed noci, že pan velvyslanec je nervózní, protože neteče teplá voda. Zjistil jsem, že Hlaváček neuměl nastavit automatický adaptér. Chtěl jsem mu to osobně vysvětlit, ale odmítl se se mnou bavit,“ uvedl Rathaus.

Majitel domu tvrdí, že na Hlaváčka si stěžovali také zaměstnanci velvyslanectví a na ambasádě vládla napjatá atmosféra. Velvyslanec údajně ponižoval zaměstnance a měl se také vulgárně vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám