Hlavní obsah

Jižní Korea slíbila severu pomstu za smrt dvou vojáků

– Soul

Jižní Korea v sobotu slíbila, že pomstí smrt dvou vojáků, kteří zahynuli v úterý při severokorejském ostřelování jihokorejského ostrova Jonpchjong ve Žlutém moři, při němž zahynuli ještě dva civilisté.

Článek

Nad smrtí civilistů z jihu komunistická Severní Korea vyjádřila politování. V neděli začínají ve Žlutém moři společné manévry Soulu a Washingtonu, které Pchjongjang označil za provokaci.

Slavnostního smutečního obřadu nedaleko Soulu, který v přímém přenosu vysílala televize, se zúčastnili premiér Kim Hwang-sik a četní vojenští činitelé, jakož i rodiny obou padlých, jimž bylo 20 a 22 let.

"Pomstíme vaši smrt," prohlásil vrchní velitel námořnictva Ju Nak-čun před fotografiemi obou padlých. Nový ministr obrany Kim Kwan-čin, bývalý náčelník generálního štábu armády, přislíbil "stonásobnou" odpověď na případnou agresi ze severu.

Další výzvy k tvrdosti i pomstě vůči severokorejskému režimu zazněly od tisícovky bývalých vojáků jihokorejského námořnictva. Demonstranti se shromáždili v centru jihokorejské metropole a spálili severokorejskou vlajku a portréty severokorejského vůdce Kim Čong-ila a jeho syna a údajného politického dědice Kim Čong-una.

"Jsme připraveni nastoupit na frontu, pokud budeme požádáni," řekl agentuře AFP jeden z bývalých vojáků námořnictva.

Pchjongjang v sobotu prohlásil, že "bez slitování" udeří v případě porušení svého svrchovaného prostoru, zejména ve Žlutém moři, tedy tam, kde Spojené státy se svou letadlovou lodí George Washington a Jižní Korea v neděli zahájí námořní cvičení. Tyto manévry jsou novu provokací proti nám, kterou nelze tolerovat, uvedly severokorejské úřady.

"Nikdo nemůže předvídat důsledky" nedělního zapojení americké letadlové lodi George Washington do námořního cvičení ve Žlutém moři, uvedly dnes severokorejské úřady v prohlášení, které vydala oficiální agentura KCNA.

Soul prý používá civilisty jako lidské štíty 

Zároveň však Severní Korea uvedla, že smrt dvou civilistů při ostřelování jihokorejského ostrova považuje za "velmi politováníhodnou". Vzápětí ovšem jih obvinila, že používá civilisty jako lidské štíty.

Proti manévrům je i Čína, hlavní spojenec Severní Koreje. Peking varoval před jakoukoli vojenskou akcí u svých břehů.

O napětí na Korejském poloostrově v pátek telefonicky jednala americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svým čínským protějškem Jang Ťie-čch'em. Mluvčí Pentagonu ujistil, že cvičení je obranného charakteru a má působit odstrašujícím efektem na Severní Koreu.

Severokorejské jednotky začaly ostrov Jonpchjong v těsné blízkosti hranic ostřelovat v úterý. Jižní Korea na útok odpověděla dělostřeleckou palbou. Na ostrově žije asi 1600 obyvatel a je zde rozmístěno 1000 jihokorejských vojáků. Na jihokorejské straně si konflikt vyžádal kromě čtyř mrtvých asi 20 zraněných.

Severní Korea neuznává námořní hranice stanovené OSN po ukončení korejské války v roce 1953 a považuje vody kolem ostrova Jonpchjong, který leží jen 11 kilometrů od jejích břehů, za své území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám