Hlavní obsah

Teplota v tomto století stoupne o čtyři stupně, závazky politiků nestačí

Přes závazky politiků snížit emise kysličníku uhličitého, stoupne v tomto století průměrná teplota na Zemi o čtyři stupně. Stojí to ve zprávě OSN, která byla zveřejněna v úterý. Zpráva Programu pro životní prostředí OSN (UNEP) ale uvádí, že při větší snaze politiků by bylo možné dosáhnout menších hodnot oteplování.

Foto: Issei Kato , Reuters

Článek

Podle zprávy zveřejněné krátce před klimatickým summitem v mexickém Cancúnu je značný rozdíl mezi tím, co vědci považují za nutné udělat, aby se oteplování zbrzdilo, a mezi tím, k čemu se vlády zavázaly.

V neděli klimatologové zveřejnili varovná data ukazující, že recese omezila emise z fosilních paliv jen o 1,3 procenta a s oživením ekonomiky opět porostou.

Zpráva UNEP uvedla, že pokud by vlády splnily vše, k čemu se zavázaly, tak by do konce XXI. věku stoupla teplota o 2,5 až pět stupňů ve srovnání s dobami před nástupem průmyslové revoluce. V současné době je průměrná teplota vyšší o 0,7 stupně ve srovnání s předindustriální dobou.

Politici přitom chtějí menší růst, i když se nedohodli, zda se má do dosáhnout zvýšení nanejvýš o 1,5 stupně nebo o dva stupně ve srovnání s preindustriálními časy, přičemž jen málo vlád požaduje růst do jednoho stupně.

Pokud by se vzalo za cíl dosáhnout růstu jen o 1,5 stupně, bylo by nutné nejen to, aby emise rychle a značně poklesly, ale bylo by nutné zavést v druhé polovině století procesy, které by odstraňovaly kysličník uhelnatý a další skleníkové plyny z ovzduší.

Samozřejmě zatím není jasné, jak bude klimatický systém reagovat na další emise. Záleží také na tom, co vlády udělají do roku 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám