Hlavní obsah

Tisíce ostatků lidských plodů našla thajská policie v buddhistickém chrámu

Bangkok

Thajská policie objevila v jednom buddhistickém chrámu na dvě tisícovky ostatků lidských plodů. Podle agentury AP byly některé z mrtvolek v chrámu ukryty až rok kvůli utajení nelegálních potratů.

Článek

Do chrámu v centrální části Bangkoku policii dovedl v úterý silný zápach. Policisté následně prohledali chrámovou márnici, kde jsou obvykle uložena těla čekající na kremaci. Našli tam na 300 plodů.

Do chrámu se vrátili v pátek a nalezli dalších více než 1500 ostatků. Při konečném součtu jich nakonec bylo kolem 2000.

Buddhističtí věřící na vyskládané plastikové pytle s ostatky pokládali obětiny, například mléko či banány, které mají vyživovat jejich duše v posmrtném životě.

Nevysvětlil, proč tělíčka nespálil 

Několik osob již bylo zatčeno - dva zřízenci kvůli skrývání tělíček, za což mohou být posláni na rok do vězení a zaplatit pokutu ve výši 2000 bahtů (1200 Kč). Jeden ze zřízenců měl za úkol plody ničit. Shromažďoval je už od loňského listopadu, ale nevysvětlil, proč ještě nebyly zpopelněny.

Dalším zadrženým je zaměstnanec potratové kliniky podezřelý z využívání nelicencované kliniky a provádění potratů. Tomu hrozí pětileté vězení a pokuta 10.000 bahtů (6000 Kč).

V Thajsku je provádění potratů nezákonné až na tři výjimky - pokud je žena znásilněna, pokud těhotenství ohrožuje její zdraví nebo pokud se plod nevyvíjí normálně.

Tato asijská země je sice proslulá svým rozsáhlým sexuálním průmyslem, mnozí Thajci však zastávají k sexuálním otázkám konzervativní postoj. Liberalizaci potratového zákona se brání především buddhističtí aktivisté.

Buddhismus v zemi vyznává přes 94 procent obyvatelstva.

Vláda nechce zákony měnit 

Premiér Apchisit Vedžadžíva prohlásil, že vláda o stávajících zákonech již jednala, ale nehodlá je měnit. "Jsou dost pružné i náležité," zdůraznil.

Jiní vládní činitelé ale upozorňují, že v zemi je zapotřebí zlepšit sexuální výchovu.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví každoročně v Thajsku otěhotní milión žen. Z nich asi 60 tisíc prodělá samovolný potrat, dalších 80 tisíc se podrobí potratu legálně. Údaje o nezákonných potratech ministerstvo neuvedlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám