Hlavní obsah

Al-Káida má plánovat útok na Říšský sněm v Berlíně, chce zabít co nejvíce lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Teroristická organizace al-Káida a její spojenci prý plánují útok na Říšský sněm v Berlíně. Jejich cílem je při akci zajmout rukojmí a zabít co nevíce lidí, napsal v sobotu německý časopis Der Spiegel s odvoláním na německé bezpečnostní služby. Útok by měl být proveden v únoru nebo v březnu příštího roku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova Říšského sněmu v Berlíně

Článek

Podle informací Spiegelu se člověk, který poskytl tyto údaje, zdržuje v cizině a s kriminalisty se několikrát spojil telefonicky. Podle zpráv tohoto údajného džihádisty (bojovník islámské svaté války) se teroristické komando skládá ze šesti osob. Dvě z nich přicestovaly již před šesti až osmi týdny do Berlína. Od té doby o nich není nic známo.

Čtyři další atentátníci - Němec, Turek, Severoafričan a jeden muž, jehož národnost nebyla upřesněna - se teprve na vycestování připravovali.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére podle Spiegelu uvedl, že další varování před teroristickým útokem přišlo z USA. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) před dvěma týdny poskytl Německu informace, podle kterých šíitsko-indická skupina, která se nazývá Saif (Meč), uzavřela dohodu s Al-Káidou a chtěla vyslat do Německa dva muže, aby zde provedli atentát.

Oba muži měli podle těchto zdrojů 22. listopadu přijet do Spojených arabských emirátů a získat zde falešné dokumenty, včetně víz pro schengenský prostor. S nimi měli poté vycestovat do Německa.

FBI a BKA přikládají těmto informacím velkou váhu, americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) se naopak k celé záležitosti staví skepticky, napsal Der Spiegel.

Zpřísněné kontroly na letištích a nádražích 

De Maiziére již ve středu na tiskové konferenci v Berlíně informoval, že Německo má poznatky, že mu hrozí teroristický útok. Země s ohledem na tuto hrozbu zpřísnila od středy bezpečnostní opatření především na letištích a nádražích.

Od středy se zpřísnila vnitřní i vnější bezpečnostní opatření také v Říšském sněmu. Například tu byla namontována uzavíratelná kovová mříž. "Jinak je tu normální provoz," sdělil mluvčí spolkového sněmu Christian Hoose. Dodal, že ani přes aktuální hrozbu teroristického útoku pro návštěvníky objektu neplatí žádná nová omezení.

Varování zaznělo už v září 

Varování před teroristickou hrozbou již letos na podzim jednou zaznělo. V září se objevily zprávy, že na výcvikových základnách islámských radikálů v Pákistánu se skupinky teroristů připravují na atentáty ve velkých městech Británie, Francie a Německa po vzoru útoků v Bombaji, které si v roce 2008 vyžádaly 166 mrtvých. De Maiziére ještě v září tvrdil, že Německu zvýšené nebezpečí nehrozí.

Budova Říšského sněmu, sídlo německého parlamentu, má pro Němce velký symbolický význam. Otevřena byla v roce 1894. V únoru roku 1933 ji záměrně zapálil čtyřiadvacetiletý Marinus van der Lubbe, údajně duševně vyšinutý nizozemský komunista. Této události tehdy využili nacisté k odstartování protikomunistického puče. Stavbu poškodila i sovětská armáda v roce 1945 během bitvy o Berlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám