Hlavní obsah

Skandál ruské pravoslavné církve: týrání chovanek hladem a bitím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Skandály se nevyhýbají ani pravoslavné církvi v Rusku. Nezletilé chovanky bogoljubského kláštera si v novinách postěžovaly na bití, hladovky, izolace a nekonečnou dřinu. Jedno šestnáctileté děvče prý muselo za trest sníst celý hrnek soli.

Foto: Profimedia.cz

Ruská pravoslavná církev čelí ojedinělému skandálu týrání chovanek hladem, bitím a těžkou prací. Ilustrační foto

Článek

Okolo dění v uzavřené klášterní komunitě vypukl takový rozruch, že prokuratura začala řeholnice vyšetřovat pro podezření z trýznění a omezování osobní svobody. V pozadí skandálu však může být podle ruského tisku i vyřizování účtů mezi preláty.

Řeholnice svoji vinu popírají

Řeholnice obvinění popírají jako lež a klášter ujišťuje o ochotě spolupracovat s vyšetřovateli, aby pravda o případu vyšla najevo. Úřady se zatím vyhýbají zveřejnění podrobností.

"Je to případ, který je nutné nejprve pečlivě prověřit a až pak ohlásit závěry," uvedla vyšetřovatelka Irina Mininová. Zatím se soudní lékaři nejprve chystají prověřit duševní stav stěžovatelek.

"Děti, jež dříve žily v klášteře, prozradily, co musely vytrpět: neustálé klanění jako trest, práce na poli od tří hodin rána do deseti večer s půlhodinovými přestávkami na snídani a oběd, uzavírání pod zámek bez stravy s výjimkou vody a sucharů až po dobu šestnácti dnů, čtení žalmů do dvou hodin rána s následujícím budíčkem o půl šesté. Také je bily řemenem - dostávaly 12, 50 i 70 ran," uvedla Natalja Jakovlevová z kanceláře ruského ombusdmana, který se s chovankami sešel.

Ombusdman Vladimir Lukin se nyní zasazuje, aby dívkám, které se odvážily vypovídat o poměrech v klášterním útulku, úřady udělily postavení chráněných svědků. Čelí totiž prý nátlaku svých rodičů, řeholnic a farníků z okolí kláštera.

Dřívější kontrola v klášteře nic nezjistila

Už před rokem klášter zažil kontrolu z moskevského patriarchátu, jež následovala po obdobných stížnostech jiné chovanky, k níž se posléze připojila další děvčata. Ale církevní vyšetřování zřejmě nenašlo nic nekalého či spíše vyznělo do ztracena, protože dívky své výpovědi odvolaly.

"Teď se vše opakuje. Stejné dívky zase sepsaly stížnosti a zase za tři dny vše popřely," uvedl úřední ochránce dětských práv Pavel Astachov.

"Mí spolupracovníci dospěli k závěru, že někdo s dívkami celou dobu manipuluje. Rozhodně vše objasníme a předložíme veřejnosti skutečný obrázek," slíbil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám