Hlavní obsah

Francouzská policie zatkla 4 teroristy z ETA

Právo, DPA, nek
BAYONNE

Francouzská policie v úterý uštědřila citelný úder baskické separatistické organizaci ETA, když dopadla šéfa její ozbrojené složky, 29letého Gorku Palaciose a tři jeho komplice. Palacios patřil k nejhledanějším teroristům v Evropě a Spojených státech.

Článek

Čtveřice extremistů byla zadržena při ranním zátahu v obci Lons na jihozápadě Francie, přičemž se vyšetřovatelům dostaly do rukou i zbraně ETA a její dokumenty.

Španělské úřady, které proti ETA vedou po desetiletí nekompromisní boj, akci francouzské policie uvítaly v naději, že se tak podařilo "utnout hlavu" již tak oslabené organizace.

Vyšetřovatelé soudí, že Palacios byl jedním z aktérů vraždy jednoho komunálního politika před třemi lety v severošpanělském baskickém regionu, kterého zastřelil před očima manželky a dcery.

ETA prostřednictvím atentátů a únosů usiluje o vytvoření samostatného baskického státu na území severního Španělska a jihozápadní Francie. Oběťmi baskických teroristů se stalo již na 900 lidí, většinou příslušníků ozbrojených složek a komunálních politiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám