Hlavní obsah

Lékaře soudí za osminásobné umělé oplodnění Američanky

Právo, CNN, los
Los Angeles

Hrozbě přinejmenším ztráty licence k výkonu lékařské praxe čelí doktor Michael Kamrava z amerického Beverly Hills, jenž před dvěma lety implantoval do těla své pacientky Nadyi Sulemanové na její žádost 12 embryí. Nyní totiž stojí před soudem.

Foto: Profimedia.cz

Nadyia Sulemanová

Článek

Žena v lednu 2009 porodila osm zdravých dětí, ovšem Kamrava podle expertů ohrozil tak rozsáhlým počtem umělých oplodnění na zdraví nejen Sulemanovou, ale i její novorozená osmerčata.

„Počet embryí daleko překročil hranici doporučovanou pro ženy jejího věku. Doktor Kamrava ohrozil matku, její děti a porušil národní standardy péče. Věděl, že implantace 12 embryí je nebezpečná,“ řekla v úterý jménem lékařské komory v úvodním prohlášení před soudem v Los Angeles zástupkyně generálního prokurátora Jitka Alvaradová.

Národní americká společnost pro reprodukční medicínu stanoví, že ženě do 35 let lze implantovat nanejvýš dva zárodky. Nadye bylo v době umělého početí osmerčat 33 let.

Žije z dávek

Rozvedená Sulemanová už před porodem svých osmi novorozeňat přivedla na svět – rovněž ze zkumavky – postupně šest potomků, nyní ve věku od čtyř do devíti let. Expert na reprodukční medicínu Victor Fujimoto u soudu prohlásil, že Kamrava měl Nadyu po jejích opakovaných žádostech o oplodnění poslat k psychologovi či přímo psychiatrovi.

Za vrchol nezodpovědnosti označil fakt, že lékař kývl na klientčinu žádost o tak početné oplodnění i přesto, že už měla šest dětí, jež živila ze sociálních dávek.

Sulemanová tvrdí, že osminásobné umělé oplodnění podstoupila jen proto, aby nepřišla nazmar už dříve zmražená embrya. Soud však prokázal, že Kamrava k oplodnění vždy použil čerstvé zárodky a že Sulemanová má nyní k dispozici stále ještě 29 embryí.

Reklama

Související témata:

Související články

Američanka porodila živá osmerčata

Šest děvčátek a dva chlapci se narodili v noci na úterý Američance v Los Angeles. Na svět se dostaly císařským řezem. Jde teprve o druhý případ, kdy se v USA...

Výběr článků

Načítám