Hlavní obsah

Írán chce utečené sestry svěřit do výchovy otci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Spor o šestiletou Sarah a patnáctiletou Jasmin Pouršemiovy, které utekly z domácího vězení na belgické velvyslanectví v Teheránu, se přiostřil. Přestože dívky byly po rozvodu svěřeny do péče matce, žijící v Belgii, kde se také narodily, íránský soud trvá na tom, aby je vychovával otec, který je v srpnu bez souhlasu matky odvezl do Íránu

Článek

Soud v Lutychu vydal na muže také mezinárodní zatykač pro únos. Podle íránského práva ale vlastní dítě není možno unést.

Vyšetřující soudce Muhammad Erfan řekl, že obě dívky musejí být vzhledem ke svému věku jako Íránky svěřeny do péče otci. Děvčata mají stejně jako matka belgické i íránské občanství, ale íránská justice dvojí občanství neuznává.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Hamíd Rezá Asefí v neděli  řekl, že by se z případu neměla dělat politická záležitost. "Stále s rodinou vyjednáváme. Děti jsou Íránky, a proto je v tomto případě důležitější íránské právo," řekl.

Rodiče se rozvedli před dvěma lety a soud péči svěřil matce. Otec dívky v srpnu odvezl na prázdniny do Řecka a odtud do Teheránu.

Reklama

Související témata:

Související články

Belgie a Írán se přou o unesené sestry

Šestiletá Sarah a 14letá Jasmin Pourašemiovy utekly z domácího vězení na belgické velvyslanectví v Teheránu. Nyní se kvůli nim schyluje k diplomatickému...

Výběr článků

Načítám