Hlavní obsah

Devět dětí zahynulo při americkém náletu v Afghánistánu

KÁBUL

Na deset lidí bylo v sobotu zabito při útoku amerického bitevního letadla A-10 na jihovýchodě Afghánistánu. Cílem byl příslušník Tálibánu podezřelý z vraždy dvou zahraničních odborníků, pracujících na stavbě silnice. Když pozemní jednotky dorazily na místo útoku, našly tam kromě mrtvého muže také těla devíti dětí.

Článek

"V sobotu zaútočilo koaliční letadlo na teroristu podezřelého ze zabití dvou dělníků, kteří pracovali na stavbě silnice," upřesňuje prohlášení mluvčího americké armády majora Ralpha Marina na základně Bagrám severně od Kábulu.

"Po útoku se na místo vydaly pozemní jednotky, které našly tělo muže a devíti dětí," dodává prohlášení. "Koaliční jednotky zaútočily až po dlouhodobém sledování, které je ujistilo, že terorista se nachází v izolované venkovské oblasti."

Probíhající vyšetřování má odhalit, jak omylu došlo, jestli selhaly zpravodajské služby  a zda mrtvý muž je skutečně zmiňovaný příslušník Tálibánu mulla Vazír podezřelý ze smrti dvou cizinců.

Obyvatelé vesnice ale tvrdí, že při útoku nebyl zabit Vazír, ale jeho bratranec Abdal Hámid. Sám mulla prý opustil obec před dvěma týdny.

V horské vesnici Hutala podle agentury AP panuje šok. Na poli, kde desítky malých kráterů označují místa, kam dopadaly americké střely odpálené z kanónu letadla, leží krví potřísněné čapky kluků, kteří si tu hráli s míčem. "Právě kopali do mičudy, když se na ně sesypala střelba," říká Hamidulláh, jehož osmiletý syn Habibulláh je mezi mrtvými

"V době, kdy jsme zahájili útok, jsme netušili, že jsou poblíž děti," říká americký důstojník Christopher E. West v Bagrámu. Zatím ale oficiální činitelé odmítají přiznat přímou odpovědnost americké armády za mrtvé děti s odůvodněním, že vyšetřování incidentu nadále pokračuje.

Útok byl proveden přesně, okolní domy zasaženy nebyly, zřejmě tedy selhala zpravodajská služba.

Reklama

Výběr článků

Načítám