Hlavní obsah

Papež se ve Westminsteru omluvil za zneužívání kněžími

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. sloužil v sobotu ráno mši ve Westminsterské katedrále v Londýně. Během ní se omluvil za sexuální zneužívání dětí kněžími. Hlava katolické církve se také setkala s premiérem Davidem Cameronem a vicepremiérem Nickem Cleggem, jimž předala medaile.

Článek

„Především nevinným obětem těchto nevyslovitelných zločinů vyjadřuji svou hlubokou lítost i naději, že síla Kristovy lásky a jeho smířlivá oběť do jejich životů vnese uzdravení a mír,“ řekl papež. Zároveň vyjádřil naději v ozdravení církve a obnovení letitého odhodlání vzdělávat a vychovávat mladé lidi.

Později se papež asi na 40 minut také sešel s pěti britskými oběťmi pedofilních katolických duchovních.

Program Benediktovy návštěvy Británie nijak nenarušilo páteční zatčení šesti mužů, kteří by podle policie mohli představovat hrozbu pro hlavu katolické církve.[celá zpráva]

Mimo jiné i o zadržení šestice mužů mluvil Benedikt XVI. s britskými politiky. Cameronovi pak předal sadu medailí. Zlatou medaili dostal i Clegg a jeho dětem, které jsou vychovávány jako katolíci, předal papež růžence.

Papež je v Británii poprvé od roku 1982, kdy zemi neoficiálně navštívil Benediktův předchůdce Jan Pavel II. Hlava katolické církve má v zemi obtížnou pozici vzhledem k tomu, že již začátkem 16. století se od Říma odtrhla anglikánská církev.
Kromě toho velká většina Britů nesouhlasí s katolickou církví v řadě ohledů, jako jsou celibát, postavení žen, odmítání antikoncepce a potratů.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež zakázal věřícím vuvuzely

Papež Benedikt XVI. uvalil na vuvuzely, které podbzučely nedávné fotbalové mistrovství světa v Jižní Africe, „osobní klatbu“. Během čtyřdenní návštěvy v Anglii...

Výběr článků

Načítám