Hlavní obsah

Francie zápasí s epidemií chřipky

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Ve Francii propukla epidemie chřipky, bronchitidy a s nimi spojených zažívacích potíží: ve více než polovině případů postihly mladší osoby, zejména děti. Potvrdily to ve středu francouzské úřady s tím, že infekce stihla již 1,2 miliónu obyvatel.

Článek

Do konce tohoto týdne se očekává nárůst počtu pacientů na dva milióny, přičemž chřipková vlna by měla kulminovat po nadcházející neděli.

Práh epidemie, který činí 146 případů na 100 tisíc obyvatel, je již nyní několikanásobně překročen. Nejkritičtější situace panuje v jihofrancouzském regionu Languedoc-Roussillon, kde lékaři registrují 2120 onemocnění na 100 tisíc obyvatel.

Už zemřely dvě děti

Sedmapadesát procent z dosud hlášených pacientů jsou lidé do 20 let. O víkendu zemřely na následky bronchitidy a s ní spojených dýchacích potíží dvě děti ve věku mladší jednoho roku.

Ministr zdravotnictví Jean-Francois Mattei připustil, že v pařížské aglomeraci jsou zahlcena pohotovostní oddělení nemocnic. Úředníci resortu současně kritizovali rodiče, že se obracejí přímo na kliniky a přetěžují je, místo aby využívali nejprve služeb praktických lékařů v jednotlivých obvodech.

Plíživá epidemie

V posledních dnech se ale zvýšil podíl dospělých pacientů, zejména osob v důchodovém věku. Zdravotnické orgány mezitím vypracovaly krizový plán, na jehož základě bude možné povolávat lékaře a zdravotní sestry z dovolené.

Odborníci současně uklidňují, že průběh onemocnění letos není nijak těžký. Pouze půl procenta pacientů muselo být hospitalizováno.

"Čelíme takové plíživé, nicméně typické epidemii," prohlásil generální ředitel příslušného odboru pařížského ministerstva zdravotnictví William Dab. Chřipková vlna letos podle něj přišla velmi brzy, nejdříve za posledních dvacet let.

Připravuje se Německo

Na příchod chřipkových onemocnění se připravuje také Německo. Po silné epidemii během poslední zimy však zde odborníci letos neočekávají žádné vážnější následky.

"Zkušenosti ukazují, že po silné chřipkové vlně následují jeden až dva roky poté jen slabší vlny," prohlásil mluvčí referenčního střediska pro chřipku v Marburgu Michael Köllstadt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám