Hlavní obsah

Sebevraha z koncertu Hansarda pustili před smrtí na kauci 150 tisíc dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saratoga

Na chvíli to skoro vypadalo jako součást vystoupení. Zatímco si za vlahého čtvrtečního večera dav užíval letní koncert v malebném vinařství Mountain Winery v Saratoze, skočil najednou z doškové střechy nad pódiem muž a dopadl jen několik stop od zpěváka. Ale stejně rychle si návštěvníci uvědomili, že to, co se stalo, je děsivě skutečné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Markéta Irglová a Glen Hansard na koncertě, který skončil tragicky.

Článek

Sebevrahem, který se v Kalifornii zabil skokem na pódium při koncertu Glena Hansarda a Markéty Irglové, byl Michael Edward Pickels, dvaatřicetiletý muž ze San Jose, který za sebou měl problematickou minulost a před sebou soud za to, že vyhrožoval smrtí své přítelkyni i sobě. V době své smrti byl na svobodě na kauci ve výši 150 000 dolarů a 5. října ho čekalo soudní slyšení s obviněním z útoku střelnou zbraní a domácího násilí. Toho se měl dopustit při novoroční hádce s přítelkyní, uvedly americké úřady.

Ve čtvrtek večer se ale vypravil s kamarádem na koncert společného hudebního projektu The Swell Season Hansarda a Irglové. Kolem desáté večer z hlediště odešel a nechal na místě několik osobních věcí, řekl mluvčí úřadu místního šerifa Rick Sung. Kamarádovi to nepřipadalo nijak divné, dodal. Krátce poté se z ničeho nic Pickels objevil na střeše nad pódiem.

Glen Hansard právě dozpíval písničku, klábosil s diváky a vtipkoval na adresu kytaristy, když ze střechy v blízkosti osvětlovací rampy skočil muž. Dopadl jen kousek od Hansarda, ale nikomu neublížil; tedy alespoň fyzicky ne. Divák Kyle Rivers, který se na koncert vydal s manželkou, říká, že si v první chvíli myslel, že muž na střeše je součástí vystoupení. "Ale pak se rozeběhl a skočil, párkrát se převrátil a dopadl na pódium," vypráví. "Je to dost traumatické."

Svědci uvádějí, že jakmile muž dopadl na pódium, Hansard odložil kytaru a popošel k němu, zatímco další včetně lékařů z publika se pokoušeli o oživování. Po třiceti minutách byl Pickels prohlášen za mrtvého.

Zabarikádoval se v domě

Zatím není jasné, do jaké míry se na Pickelsově sebevraždě podílel strach z obžaloby a nadcházejícího soudu. Pickelsova přítelkyně vyšetřovatelům vypověděla, že se s ním na Nový rok pohádala o "osobní záležitosti" a Pickels jí poté svázal ruce a nohy a vyhrožoval, že je oba zabije. Ona ho prosila, ať ji ušetří, že nikomu nic neřekne a Pickels ji nakonec pustil. Utekla ke kamarádce, odkud zavolala šerifovi a všechno vypověděla. Pro Pickelse vyrazili policisté, ale on se opevnil v domě a odmítal vyjít ven; vzdal se až po devadesátiminutovém vyjednávání, dodal Sung.

Manažer projektu The Swell Season už divákům vzkázal, že do vinařství Mountain Winery se již skupina s největší pravděpodobností nevrátí, ovšem mohla by v této oblasti uspořádat nějaké vystoupení a výtěžek věnovat na programy prevence sebevražd. "Jsme v šoku, smutní a ohromení," řekl manažer Howard Greynolds. "Příští rok se do této oblasti vrátíme a uspořádáme vystoupení na prevenci sebevražd nebo něco takového, ale nemyslím, že bychom se chtěli vrátit do Mountain Winery."

"Nikdo by neměl být svědkem něčeho takového, co se stalo ve čtvrtek večer v Mountain Winery," uvedl Greynolds. "Tohle je místo, kam lidi berou svoje děti, ve třetí a čtvrté řadě byli desetiletí a jedenáctiletí diváci," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám