Hlavní obsah

Organizátora atentátů v moskevském metru rozstříleli na Kavkaze

– Moskva • Aktualizováno

Ruské bezpečnostní síly v sobotu v jihoruském Dagestánu zabili šéfa místních muslimských rebelů, který zorganizoval útoky sebevražedných atentátnic v moskevském metru. Ty si letos 29. března vyžádaly 40 mrtvých a na 160 zraněných.

Článek

Oznámily to místní a federální úřady. Magomedali Vagabov byl považován za muže číslo dvě mezi kavkazskými povstalci a pravou ruku jejich vůdce Doku Umarova.

Podle Národního protiteroristického výboru byl Magomedali Vagabov spolu s dalšími čtyřmi islamisty v sobotu ráno během protiteroristické operace obklíčen v jednom domě v dagestánské obci Gunib ruskými policisty a rozstřílen.

"Na výzvu vzdát se bandité odpověděli ozbrojeným odporem a zahájili palbu na pořádkové síly. V domě vypukl požár. V důsledku krátké přestřelky byli všichni členové bandy zneškodněni," uvedl výbor. Boj si nevyžádal oběti v řadách agentů ruské tajné služby a policistů, ani mezi civilisty.

Po uhašení požáru byla jedna z mrtvol identifikována jako Vagabov, "proslulý svými opovážlivými zločiny" v Dagestánu a i za jeho hranicemi.

Vagabov byl podle výboru organizátorem sebevražedných útoků v moskevském metru, byl aktivně zapojen do verbování mladých lidí pro islámské kavkazské podsvětí a také se podílel na výcviku sebevražedných atentátníků.

Komuniké také tvrdí, že povstalec absolvoval diverzní výcvik v Pákistánu a udržoval styky s mezinárodními teroristickými organizacemi, od nichž dostával finanční pomoc. Velel bandě čítající na 40 mužů.

Likvidaci známého povstalce výbor označil za skvělý úspěch bezpečnostních sil a důkaz toho, že žádný bandita neunikne odpovědnosti za své zločiny.

Byl prý manželem jedné z útočnic

Vagabov byl podle ruských médií manželem jedné ze sebevražedných atentátnic z moskevského metra, učitelky Mariam Šaripovové, která se 29. března vyhodila do povětří na stanici Lubjanka pod sídlem ruské tajné služby; druhá atentátnice následovala jejího příkladu o 40 minut později na stanici Park kultury.

Ještě v květnu ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov oznámil, že ruské síly zlikvidovaly tři teroristy, kteří se podíleli na atentátech v metru. "Pokusili jsme se zatknout tři členy bandy, včetně osoby, která doprovázela sebevražedné atentátnice do Moskvy a jednu z nich na místo atentátu, ale bohužel jsme je k naší velké lítosti nemohli zajmout živé. Kladli tvrdý ozbrojený odpor a byli zastřeleni," řekl Bortnikov prezidentovi Dmitriji Medveděvovi.

Všichni členové skupiny, která měla útoky v podzemní dráze na svědomí, byli podle šéfa FSB mezitím identifikováni, a to "jak vykonavatelé, tak organizátoři".

Medveděv tehdy schválil nelítostnou likvidaci teroristů, kteří při zatýkání kladou odpor.

K atentátu v metru se jako inspirátor přihlásil vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov, který na Kavkaze vyhlásil islámský "emirát" podléhající právu šaría.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám