Hlavní obsah

Kosmonauti ztratili při sedmihodinové opravě ISS svorku a podložku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice kosmonautů z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v úterý po téměř sedmi hodinách úspěšně dokončila výstup do volného prostoru. Kosmonauti vyměnili videokameru a zdokonalili kabelové spojení na modulu Rassvet, kde vyměnili kabeláž. Během opravy ovšem znečistili vesmír, když ztratili jedno svorku a podložku.

Článek

Kosmonauti Fjodor Jurčichin a Michail Kornijenko, kteří do volného kosmu vystoupili o 26 minut později, než bylo původně plánováno, po šesté hodině ranní SELČ. Jejich mise byla bezproblémová až na dva malé incidenty, kdy oba kosmonauti v rozmezí hodiny upustili po jednom předmětu.

Operatéři na stanici i pozemní kontrola, je okamžitě začali lovit, aby se ujistili o co se jednalo a zda nemohou představovat do budoucna pro stanici ohrožení. Naštěstí svorka i podložka nabraly kurs od stanice a neznamenají pro stanic, která nedávno kvůli kosmickému smetí musela upravit svou pozici. [celá zpráva]

Dvojice opravářů vybavila modul Rassvet přibližovacím systémem Kurs, což je ruské telemetrické zařízení umožňující automatické dokování ruských bezpilotních nákladních lodí Progress. Nová videokamera bude zaznamenávat přistávání automatických transportních plavidel ATV na zádi servisního modulu Zvezda.

Na orbitální stanici v současné době pobývá šestičlenná posádka složená z ruských kosmonautů Alexandra Skvorcova, Kornijenka a Jurčichina a amerických astronautů Tracy Caldwellové-Dysonové, Shannon Walkerové a Douglase Wheelocka.

Reklama

Výběr článků

Načítám