Hlavní obsah

Německo zřídilo horkou linku pro radikální muslimy

Německo zřídilo horkou linku pro islámské radikály, kteří se budou chtít dostat z vlivu extremistů. Dostala název HATIF, podle arabského výrazu hátif pro telefon. Linka je podle agentury AP v provozu od pondělí.

Článek

Program je určen pro osoby "vyznávající fanatickou a násilnou ideologii založenou na islámu". Má extremistům pomoci vymanit se z prostředí fanatiků. Dostanou šanci zkontaktovat prostřednictvím internetu německou tajnou službu nebo zavolat speciální číslo.

Program zaručuje, že totožnost dotyčných nebude vyzrazena. Pomůže jim při hledání práce nebo s přestěhováním. Nabídne také radu při hledání nového bydliště nebo kvalifikace a také pomoc v případě, že bude dotyčnému hrozit nebezpečí.

Personál na horké lince bude schopen komunikovat nejen německy, ale také turecky a arabsky. Ministr vnitra Thomas de Maiziére v červnu zveřejnil zprávu, podle níž je v Německu 29 organizací vyznávajících radikální islám. Mají dohromady 36 000 aktivních členů.

O zmírnění názorů vyznavačů radikálních směrů islámu usilují také v Egyptě, Jordánsku, Saúdské Arábii, Indonésii a Singapuru, ale v těchto zemích pracují s lidmi, kteří byli za teroristické aktivity odsouzeni a odpykávají si tresty ve vězení. Německo chce tyto lidi kontaktovat ještě předtím, než se nějakého činu dopustí. V jiných evropských státech podobný program zatím neexistuje.

"Víme, že téměř ve všech těch skupinách jsou lidé, kteří chtějí své organizace opustit, ale dostat se z toho prostřední není snadné. Je výborné, že jim Německo dává šanci, i když to určitě nebude znamenat konec radikálního islámu v Německu," řekl Peter Neumann z londýnského střediska pro studium radikalizace a politického násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám