Hlavní obsah

Sebevražedný atentátník zmasakroval v Iráku 43 milicionářů čekajících na žold

Novinky,
Bagdád
Aktualizováno

Tragické následky měl nedělní útok sebevražedného atentátníka na příslušníky sunnitské proamerické milice Sahwa na bagdádském předměstí Radvaníja. Podle posledních zpráv zabil 43 lidi, další čtyři desítky zranil, píše BBC. Původní informace přitom hovořily o devíti až jedenácti obětech.

Foto: Profimedia.cz

Sebevražedný atentátník se odpálil před úřadem v bagdádské čtvrti Radvaníja

Článek

Atentátník zaútočil ve chvíli, kdy příslušnici milice stáli před kanceláří ve frontě na žold. "Sebevražedný atentátník se odpálil kolem půl deváté (7:30 SELČ) v kanceláři milice Sahwa," řekl agentuře AP představitel ministerstva vnitra a v době, kdy se uvádělo jen devět obětí, uvedl: "Mezi mrtvými je jeden voják a mezi čtyřiceti zraněnými dva."

Jeden z přeživších, dvacetiletý Tajsír Mahsín pro agenturu Reuters uvedl: "Ve třech frontách stálo u hlavní brány vojenské základny přes 85 lidí, kteří čekali na svou výplat, když se k nám přiblížil. Když se ho jeden voják pokusil zastavit, odpálil se."

Podle AFP si atentátník vybral chvíli, kdy milicionáři čekali na výplatu žoldů a shromáždili se před úřadem ve čtvrti Radvaníja. Vmísil se mezi čekající sunnity a pak nálože odpálil. Mezi mrtvými jsou především milicionáři, mezi raněnými dva vojáci.

Sunnitské milice pomohly v roce 2007 americké armádě vytlačit iráckou Al-Káidu a radikální sunnitské teroristy z centra Iráku a z Bagdádu, protože nesouhlasily s jejími metodami. Teroristé útočili nejen na zahraniční a domácí vojsko, ale také na civilisty.

Američany podporované kmenové milice se ale stávaly od počátku častými terči útoků radikálů. V komplikované povolební situace, kdy volby neměly jasného vítěze, je jejich postavení a vztah s armádou obtížný.

Násilností ubývá, politická situace se ale nelepší

Násilností v Iráku sice od roku 2007 ubylo, ale neskončilo zcela. Situaci komplikuje nejistá politická situace, protože Irák nemá od březnových voleb novou vládu. Přitom se americká armáda stahuje do pozadí a stále víc bezpečnostních úkolů přenechává Iráčanům. Do září se její stav sníží z nynějších asi 80 tisíc vojáků na 50 tisíc. Do konce příštího roku se pak mají stáhnout všechny zbývající jednotky.

Atentáty v Iráku po volbách v roce 2010

17. srpen - sebevražedný atentát na rekruty v Bagdádu si vyžádal 47 mrtvých

7. srpen - požár generátoru v Basře má 45 obětí. Spekuluje se, že u ně exoplodvala nálož 

18. červenec - sebevražedný atentátník zabil u Bagdádu 43 milicionářů čekajících na žold

7. červenec - přeš čtyřicet obětí útoků na šíitské poutníky v Bagdádu 

20. červen - dvojitý sebevražedný atentát za pomocí aut naložených výbušninami u bagdádské banky si vyžádal 26 mrtvých

21. květen  - exploze nálože v autě na trhu v Chálisu v provincii Dijála si vyžádala 30 mrtvých

10. květen - série atentátů a přestřelek si vyžádala sto 110 obětí, nejtragičtější byl útok v Híle, kde zemřelo 45 lidí

23. duben - 58 obětí série pumových atentátů v Bagdádu na šíity.

6. duben - při šesti pumových útocích na obytné doby v Bagdádu zahynulo 35 osob

4. duben - 41 obětí trojitého sebevražedného atentátu v diplomatické čtvrti Bagdádu

26. březen - dvě bomby v Chálisu v provincii Dijála zabily 40 lidí

7. březen - v den voleb zahynulo v Iráku 38 lidí 

zdroj BBC a ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

V Bagdádu zaútočili na 11 zlatnictví

Jedenáct zlatnických obchodů se stalo v úterý terčem útoků v iráckém hlavním městě. Zahynulo při nich 14 lidí, většinou zlatníků, jejichž obchody byly vyhozeny...

Sebevrah zabíjel v Iráku americké vojáky

Nejméně osm lidských životů si v pátek vyžádaly dva útoky spáchané v Iráku. Jsou mezi nimi i dva američtí vojáci, uvedla německá tisková agentura DPA. Dalších...

Přes třicet obětí atentátů v Iráku

Atentáty v Iráku si od neděle vyžádaly 34 oběti. V pondělí při atentátu v severoiráckém Širkátu zahynulo osm lidí, uvedla BBC. Dalších 26 lidí zahynulo...

Výběr článků

Načítám