Hlavní obsah

Monika přežila 250 metrů dlouhý pád ze skály

– BRATISLAVA
Novinky, Ivan Vilček, Právo (Bratislava)

Při sobotním výstupu na Gerlach uklouzla 27-letá Monika R. z Frýdku Místku a padala po skalnatém terénu asi 200 metrů. "Je zázrak, že to přežila," řekl Právu člen Horské záchranné služby Vysoké Tatry Ján Kostka.

Článek

Monika vystupovala na nejvyšší horu Vysokých Tater (2655 metrů) po klasické trase se svým partnerem. Podle Kostky oba byli členy Českého horolezeckého svazu, nešli s horským vůdcem a měli výbornou výstroj. "Ani ta však nezabránila uklouznutí na zledovatělém terénu. Na Gerlachu je totiž zamrzlý, tvrdý sníh," dodal.

Trasa na Gerlach je v tomto období uzavřena a běžnému turistovi by hrozilo, že zásah horské služby by musel podle nového slovenského zákona hradit z vlastní kapsy. z důvodu porušení zákazu. "Na členy Českého horolezeckého svazu se to nevztahuje a platit nebudou," uvedl Kostka.

Moničin partner ohlásil nehodu na chatě Sliezsky dom, odkud na výstup na Gerlach vyrazili. Chatař vzápětí zalarmoval horskou službu. Do záchrany Moniky se zapojili čtyři členové horské služby a byl přivolán také vrtulník. "Bylo slunečné počasí, teplota kolem nuly, ale foukal silný nárazový vítr. Proto musel být odvolán vrtulník, který už startoval z Popradu," říká Kostka.

Naštěstí Monika byla relativně v pořádku a se záchranáři komunikovala. Měla zraněnou pánev a modřiny po celém těle. Mohla však chodit a záchranáři ji pouze pomáhali při chůzi. Byla převezena na polikliniku ve Starém Smokovci a po ošetření odcestovala domů. Jak Právu potvrdil ošetřující lékař, hospitalizace nebyla nutná a neměl výhrady, aby automobilem odcestovala do Frýdku Místku.

Za poslední týden je to již třetí pád horolezce ve Vysokých Tatrách. Příčinou je zledovatělý terén, pro který jsou výstupy mimořádně nebezpečné. Minulou neděli se při pádu v Západních Tatrách těžce zranil 33-letý turista z Prahy. V Tatrách je potřeba se vyhýbat uzavřeným turistickým stezkám. Turistovi z Prahy totiž hrozí, že zásah 15 členů horské služby a dopravu vrtulníkem zaplatí z vlastní kapsy (až 100 tisíc korun), protože porušil zákaz vstupu v této oblasti. Některé turistické stezky jsou v Tatrách uzavřeny od začátku listopadu až do jara příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám