Hlavní obsah

Češi upřednostnili stabilizaci rozpočtu, píší světové agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světové agentury čekají v ČR koalici pravého středu. Zdůrazňují, že Češi upřednostnili stabilizaci rozpočtu před dalšími výdaji. BBC uvedla, že sestavování vlády může trvat.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Zleva první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, místopředseda Jaromír Drábek a předseda Karel Schwarzenberg oslavují.

Článek

Agentura Reuters podotkla, že přednost dostaly strany, které se vyslovovaly pro úspornost s cílem vyhnout se hospodářské krizi v řeckém stylu. Výsledky by také mohly znamenat, že odpadne vleklé jednání o koalici, kterého se ekonomové obávali kvůli možnému znepokojení investorů, kteří chtějí rozhodnou vládu, jež by řídila rodící se hospodářské oživení, dodala.

Poznamenala, že pokud tři strany pravého středu spojí síly, bude mít vláda vůbec nejvýraznější většinu za celou dobu existence České republiky. To by mohlo znamenat konec léta trvajícího politického hašteření, kvůli němuž ČR zaostala za dalšími bývalými komunistickými zeměmi v reformách týkajících se penzí, zdravotnictví a veřejného blahobytu.

Podle AP relativně dobrý výsledek" menších stran odráží nespokojenost veřejnosti se skandály obou největších formací.

Zemětřesení, neúspěch ČSSD, ODS i komunistů

Také agentura Bloomberg napsala, že Češi upřednostnili omezení výdajů. Podle ní se nedali zlákat slibovaným navýšením sociálních dávek.

Levicové strany neuspěly, uvedl deník The Wall Street Journal. Upozornil, že komunisté poprvé za dvě desítky let existence skončily hůře než na třetím místě. Češi byli dosavadními hlavními stranami unaveni - obě zaznamenaly nejhorší výsledky od roku 1996, napsal dále.

BBC shrnula, že ačkoliv lídr ČSSD Jiří Paroubek by měl mít příležitost sestavovat vládu jako první, čísla mluví v jeho neprospěch. Komentátor stanice upozornil, že by sestavování vlády mohlo trvat týdny či dokonce měsíce.

Rakouská agentura APA označila výsledek voleb za "politické zemětřesení". Situací podle ní "důkladně zamíchaly" dvě nové strany - TOP 09 a Věci veřejné. Lídr ODS Petr Nečas prý za premiérské křeslo může poděkovat Karlu Schwarzenbergovi. Jeho nová strana pravici zachránila hlasy těch voličů ODS, kteří byli zjevně zklamáni chováním jejího bývalého předsedy Mirka Topolánka. "Také nepopiratelné Schwarzenbergovo charisma - něco, co Nečasovi chybí - hrálo velkou roli," uvedla APA.

Nečasovi pak pomohlo i to, že ČSSD připravila o hlasy Zemanova strana. Vyvolává to prý spekulace, jestli za to Miloš Zeman "nedostane nějakou odměnu", a to za tři roky úřad prezidenta.

Německá veřejnoprávní televize ARD označila za hlavní vítěze voleb malé strany, zejména konzervativní TOP 09. Všímá si, že TOP 09 získala hlasy především mladých voličů, stejně jako "populisticky orientované" Věci veřejné (VV). Jejich úspěch hodnotí jako "skoro spektakulární" a podtrhuje, že velké strany ODS a ČSSD už Čechy netáhnou. "Byly to protestní volby, shodují se všichni pozorovatelé," píše ARD na svém webu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám