Hlavní obsah

Krvavé pondělí v Iráku si vyžádalo 114 mrtvých

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Série koordinovaných útoků proti armádě a policii a akce sebevražedných atentátníků na tržišti si v pondělí v Iráku vyžádaly nejméně 114 mrtvých a tři stovky zraněných, uvedla agentura AP. Nejkrvavější byly poslední dva atentáty v Hílle, které si vyžádaly přes čtyřicet mrtvých. Předchozí útoky se uskutečnily v různých částech Bagdádu a ve městech kolem irácké metropole.

Foto: Reuters

Článek

V Hílle ležící jižně od Bagdádu vybuchly dvě nálože v zaparkovaných autech před textilní továrnou v době, kdy z ní právě vycházeli zaměstnanci. Zahynulo nejméně 30 lidí a 70 jich bylo zraněno. Když na místě pomáhali záchranáři, zaútočil sebevražedný atentátník a zabil nejméně dalších 15 lidí a 80 jich zranil.

Za úsvitu napadli ozbrojenci se zbraněmi opatřenými tlumičem nejméně šest kontrolních stanovišť v Bagdádu a zabili sedm iráckých vojáků a policistů. Nálože nastražené na třech jiných stanovištích pak zranily dalších sedm příslušníků iráckých bezpečnostních sil.

Dějištěm dalšího krvavého incidentu se později stalo šíitské město Suvajrá asi 50 kilometrů jižně od Bagdádu. Sebevražedný atentátník tam na tržišti odpálil na sobě vestu s trhavinami, druhý pak přijel na místo v autě naloženém výbušninami. Zabito bylo nejméně 13 lidí a podle různících se informací 40 až 70 dalších zraněno.

Při oddělených incidentech zahynuli na jihu Bagdádu při výbuchu bomby nastražené proti procházející policejní hlídce dva civilisté a pět lidí bylo zraněno. Bomba v autě v Tarmíji na severním okraji Bagdádu zabila dva lidi a 16 zranila. Nastražené nálože zabily šest policistů a jednoho policejního důstojníka. Sebevražedný atentátník v autě zabil v Mosúlu dva lidi. Osm lidí zahynulo při explozi před mešitou ve Vasítu.  Dva lidé zahynuli u Abú Ghrajbu, když explodovala nálož v zaparkovaném autě. Dalších dvanáct osob zranila. V Bákubě byl zavražděn člen provinční rad. Pět policistů zabily i bomby na kontrolních stanovištích v Ískandaríji.

Sunnitští povstalci změnili taktiku

Všechna kontrolní stanoviště v Bagdádu byla napadena zhruba ve stejnou dobu za svítání, řekl agentuře Reuters nejmenovaný zdroj z ministerstva vnitra. Terčem se stala dvě stanoviště ve východním Bagdádu, jedno na jižním okraji města a zbývající v západní části metropole. Všechny nálože byly nastraženy v jižní a jihovýchodní části. "Je to vzkaz pro nás, že na nás mohou zaútočit ve stejnou dobu v různých částech města, protože mají buňky všude."

Útoky na kontrolní stanoviště s použitím tlumičů se záměrem dodat prvek překvapení a zasít zmatek svědčí o nové taktice použité oslabenými, ale stále ještě nebezpečnými sunnitskými povstalci. Reagují tak zjevně na řadu tvrdých úderů, které se v minulých týdnech podařilo vládním silám zasadit irácké odnoži teroristické sítě Al-Káida. K největším úspěchům patří nedávná likvidace jejích dvou nejvyšších domácích vůdců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám