Hlavní obsah

Do Moskvy přiletělo letadlo s ostatky obětí letecké katastrofy

Novinky, alt, pno
Moskva
Aktualizováno

Na ruské letiště Domodědovo přiletěl v sobotu večer transportní vrtulník MI-26 s pozůstatky části obětí sobotní letecké katastrofy u západoruského Smolenska. Při pádu vojenské speciálu TU-154 zemřel ráno polský prezident Lech Kaczyński a další členové polského vedení. Do Moskvy míří i pozůstalí, kteří musí těla identifikovat.

Foto: Reuters

Místo nehody polského letounu TU-154

Článek

Podle ruského ministra pro mimořádné situace byla na místě neštěstí nalezena těla všech obětí.  Druhou část ostatků by měl do Moskvy přepravit další letoun ještě během noci. Uvedla to agentury Ria Novosti.

V letadle zemřelo 96 lidí, 88 cestujících a osm členů posádky. Příčina katastrofy není jasná, pilot ale přistával v husté mlze a podle ruských úřadů nedbal výzev, aby letadlo otočil a letěl k přistání do Minsku. [celá zpráva]

"Musíme udělat vše, aby byly v co nejkratší lhůtě objasněny příčiny tragédie," prohlásil ruský premiér Vladimir Putin na poradě operativního štábu na místě neštěstí. Šéf vlády rovněž nařídil poskytnout veškerou pomoc pozůstalým, kteří začínají přilétat do Moskvy k identifikaci obětí.

Veškeré náklady spjaté s tímto pobytem uhradí moskevské úřady. "Musíme udělat vše, abychom minimalizovali morální škody spjaté s touto strašnou tragédií," dodal.

Foto: Reuters

Vladimir Putin na poradě operativního štábu na místě neštěstí.

V letadle zemřeli kromě prezidenta také guvernér centrální banky, většina velitelů polské armády a další vysocí polští činitelé. Polsko vyhlásilo sedmidenní státní smutek a v neděli uctí oběti dvěma minutami ticha. V pondělí je státní smutek vyhlášen i v Rusku.

Polsko přišlo při letecké katastrofě u Katyně o prezidenta a velení armádyVideo: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám