Hlavní obsah

Olej z čínské lodi ohrožuje Velký bariérový útes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Australské letadlo v neděli upozornilo na olejové skvrny, které zůstaly v moři poblíž Velkého bariérového útesu po čínské lodi s nákladem uhlí. Na místo byl vyslán letoun s chemikáliemi, které mají vodu vyčistit.

Článek

Nákladní loď Šen-neng v sobotu večer najela na mělčinu. Na její palubě je 65 000 tun uhlí, které veze z Queenslandu, a také 950 tun pohonných hmot. Je asi 70 kilometrů východně od ostrova Great Keppel.

Posádka letadla za ní na moři zpozorovala olejové skvrny, které zatím údajně nejsou příliš velké. Loď zřejmě nebude schopna pokračovat v cestě bez záchranné operace. Její 23členná posádka se nyní snaží pomoci zjistit, jak moc je trup plavidla poškozen.

Ochránci přírody už několikrát protestovali proti tomu, že velké nákladní lodi mohou plout oblastí chráněných útesů bez specialistů v místní navigaci. Obávají se, že budou následovat větší incidenty, které mohou korály zničit. Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě. Je dlouhý přes 2500 kilometrů a z větší části je chráněný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám