Hlavní obsah

Američané mají v Afghánistánu oproti loňsku dvojnásobné ztráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet zabitých Američanů v Afghánistánu je za první dva měsíce letošního roku dvojnásobný oproti stejnému období před rokem. Pentagon uvedl, že v bojích padlo 57 příslušníků ozbrojených sil, loni to bylo 28 padlých. Nárůst souvisí s navýšením jednotek o 30 000 vojáků i bojových akcí, které se staly součástí nové strategie administrativy Baracka Obamy.

Článek

"Musíme se zocelit bez ohledu na to, jak jsme byli úspěšní ten který den, protože horší dny teprve přijdou," prohlásil předseda sboru náčelníků amerických ozbrojených sil admirál Mike Mullen.

Neradostnou statistiku potvrzuje i skutečnost, že během března dosud padlo 20 Američanů. Skoro se dá říci, že na každý den připadá jeden padlý. Zprávy o ztrátách jen dále oslabují podporu americké veřejnosti, zvláště u vojenské operace, která se vleče osmým rokem. Přitom kulminace bojových aktivit se očekává až s nástupem léta. Během zimních měsíců boje v Afghánistánu většinou umlknou.

V loni v létě rozhodl prezident Barack Obama o postupném navýšení počtu amerických vojáků z 32 000 na 68 000. Následné vojenské operace přinesly dílčí úspěchy, ale Talibán pokračuje v teroristických a bojových operacích a někde i kontroluje lokální správu - především v provincii Kandahár, která patří tradičně k jeho výspám.

Právě Kandahár bude cílem připravované operace sil NATO. Analytici však podle agentury AP varují, že tentokrát to nebudou mít alianční síly tak snadné jako  při nedávné ofenzivě v Mardžáhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám