Hlavní obsah

Čtyři mrtví při havárii českého autobusu na Slovensku

Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava), jr, Právo
BRATISLAVA

Čtyři mrtvé a zatím blíže neurčený počet zraněných si vyžádala páteční dopravní nehoda českého autobusu na Slovensku. K havárii došlo mezi městy Ružomberok a Žilina kolem deváté hodiny ranní. Mluvčí policie v Ružomberku Mário Moravčík Právu potvrdil, že mezi mrtvými je český řidič autobusu. Totožnost dalších tří obětí se zjišťuje.

Článek

"Návěs kamionu se uvolnil a stal se neovladatelným. Autobus následně do něj v plné rychlosti narazil. Tři těžce zranění jsou už mimo ohrožení života," dodal Moravčík. Kamion prý vezl stavební materiál a utržený návěs vjel do protisměru.

Zraněná 3letá holčička

V době nehody údajně v autobusu cestovalo patnáct lidí, čtyři osoby na místě srážky zemřely. Vážná zranění utrpěly 33letá Slovenka, 3letá holčička a její kmotra. Dítě převezli vrtulníkem do Banské Bystrice, kde lékaři Rooseveltovy nemocnice bojují o jeho život.

V samotném Ružomberku ošetřili po nehodě celkem pět cestujících, z toho tři měli těžká zranění. Dvě ženy jsou ve vážném stavu umístěné na traumatologii. U dalšího pacienta je podezření na otřes mozku a jednu ženu ošetřili na chirurgii s naraženou ledvinou.   

Totožnost tří obětí neznámá

Linkový autobus, prostějovské společnosti FTL, směřoval ze Spišské Nová Vsi do Brna. Za volantem seděl 55letý řidič z Přerova pracující pro firmu třicet let, který měl naježděno přes milión kilometrů bez nehody.

"Jednalo se o autobus KAROSA 735, jeho vrak jsme viděli. Slovenští policisté zařídili jeho odvlečení na místo, kde nebrání provozu. Je zřejmé, že už se nebude opravovat. Čelní náraz zcela zničil jeho přední část až do poloviny vozu. Autobus má rozpárané plechy, vytrhané sedačky. Projeli jsme místem střetu, kde se odklízejí zbytky po havárii," řekl Právui o půl šesté večer přímo z Rožumberoku ředitel autobusové dopravy FTL Prostějov Jiří Hloch.

"Jde o mírnou pravotočivou zatáčku na výjezdu z Rožumberoku, utržený přívěs mířil rovnou na projíždějící autobus. Teď nás teprve čeká jednání s vyšetřovatelem případu, ještě nevím žádné další podrobnosti, ani o tom, jak proběhla identifikace mrtvých a zraněných. Je to obrovská tragédie pro řidičovu rodinu i FTL. Zástupci naší společnosti už pozůstalým nabídli veškerou pomoc, včetně  vyřízení záležitostí týkajících se převozu těla ze Slovenska," dodal.  

Doprava musela být kvůli vyšetřování případu na několik hodin z oblasti odkloněna.

Smrtelné nehody českých autobusů v SR od roku 1995:

8. května 1995 - Slovenský řidič nákladního vozu Liaz narazil asi 15 kilometrů od Martina do autobusu s 46 českými turisty ze Vsetína. Zahynulo 5 osob, 8 lidí bylo těžce zraněno.

6. července 1995 - Havárie autobusu u Kolárovic (okres Žilina) si vyžádala 17 mrtvých. Podle znaleckého posudku nehodu zavinil řidič a špatný stav brzdového systému.

7. března 1996 - Autobusu karvinské CK Valouch tour se při návratu z Istanbulu na dálnici u Malacek porouchal motor. Po odstavení do autobusu narazil slovinský kamión. Zemřel 1 cestující.

31. srpna 1997 - Autobus s českými turisty havaroval u obce Matiašovce v okrese Liptovský Mikuláš. Na místě zahynuli 2 lidé a dalších 41 osob skončilo s převážně těžkými zraněními v nemocnicích.

7. listopadu 2003 - Čtyři lidé, včetně českého řidiče, zahynuli při havárii českého autobusu u města Ružomberok. Havárii způsobil návěs nákladního automobilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám