Hlavní obsah

Ridgway se přiznal k vraždě 48 žen výměnou za doživotí

SEATTLE

Čtyřiapadesátiletý Gary Leon Ridgway se v Seattlu se přiznal k vraždě 48 žen. výměnou za to, že nebude popraven, ale odsouzen na doživotí. Zabiják od Zelené řeky, jak byl nazýván, má na kontě největší počet obětí mezi americkými sériovými vrahy.

Článek

Ridgway, který se živil tím, že maloval náklaďáky, současně přislíbil, že poskytne informace, které pomohou k nalezení pozůstatků obětí. Zatím není známo místo, kde se nacházejí těla čtyř žen, které zavraždil. Potvrdil to státní zástupce Norm Maleng.

Přestože tato dohoda pobouřila některé pozůstalé obětí i část americké veřejnosti, neboť by se mohla stát precedentem, a sérioví vrazi by tak mohli uniknout trestu, šerif Dave Reichert řekl Paule Zahnové ze CNN: "Většina rodin pochopila a souhlasila, že za daných okolností je to asi nejlepší řešení, někteří však jsou rozhořčeni, protože stále cítí bolest."

Státní zástupce Norm Maleng uvedl: "Gary Ridgway necítí žádnou lítost a nezaslouží si žít. Slitování, které přináší dnešní rozhodnutí soudu, není určeno Ridwayovi, ale rodinám, které strádaly, a celé společnosti."

Přiznání sériového vraha

Přiznání přečetl před soudem státní zástupce Jeff Baird, mnozí z pozůstalých plakali, když ho slyšeli. Ridgway v něm uvedl, že se soustředil na prostitutky, "protože jsem si myslel, že těch mohu zabít kolik chci, aniž bych byl chycen. Vybíral jsem si je také proto, že je snadné je naložit, aniž by si vás někdo všiml. Věděl jsem, že nebudou hned nahlášeny jako zmizelé a možná nebudou jako zmizelé nahlášeny nikdy." K výběru obětí ještě dodal: "Nenávidím většinu prostitutek, protože jim nechci platit za sex." Přiznal také, že se s ženami setkával kvůli tomu, aby je zabil.

"Ve většině případů jsem ani neznal jména žen, které jsem zabil. Nepamatuji si dobře ani jejich tváře. Většinou jsem je zabil při prvním setkání. Zabil jsem tolik žen, že bylo těžké si všechny ostře vybavit." Ridgway doznal, že těla žen pohřbíval poblíž jasných orientačních bodů, často několik na jedno místo, aby si lépe zapamatoval, kde leží.

"Dělal jsem to, protože jsem chtěl mít stopy po všech ženách, které jsem zabil. Bavilo mě jezdit mezi jednotlivými místy a myslet na ženy, které jsem tam uložil."

Dohoda kvůli neschopnosti policie?

Když o víkendu CNN uveřejnila, že existuje možnost Ridwayova doznání výměnou za doživotí, někteří lidé v tom viděli neschopnost policie, která není schopna objasnit případ Zabijáka od Zelené řeky, jak se v té době ještě neznámému muži přezdívalo.

Státní zástupce Jeff Baird připustil, že bez dohody by některé z vražd zůstaly neobjasněné.

Většinu obětí zabil Ridgway v 80. letech

Ridgeyova vražedná série začala v roce 1982. První oběti byly nalezeny na březích Zelené řeky jižně od Seattle. Další pak pohřbil v roklinách a na březích řek na severozápadě USA poblíž pacifického pobřeží, ale také nedaleko letišť a dálnic.

Vyšetřovatelé mu připisují 49 vražd, o šesti však do jeho přiznání nevěděli. Ridgway zabíjel především prostitutky a ženy na útěku, většinu zavraždil v osmdesátých letech, ale dvě také v letech devadesátých.

Ridgway byl vzat do vazby v roce 2001. Dlouho nespolupracoval, letos v létě však promluvil. Navedl vyšetřovatele na tři místa, kde ležely jeho oběti. Příští rok v červenci by měl stanout před soudem za vraždu sedmi žen, u nichž test DNA potvrdil, že s nimi byl v kontaktu.

Anketa

Má policie morální právo handlovat o trestu s masovým vrahem?
ANO
20,4 %
NE
79,6 %
Celkem hlasovalo 329 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám