Hlavní obsah

USA otevřely ambasádu v Jemenu, ale zastaví návraty vězňů z Guantánama

Novinky, ČTK, aš, Fox News
Saná
Aktualizováno

Ambasáda USA v jemenské metropoli Saná, která byla kvůli blíže nespecifikovaným hrozbám od jemenské odnože al-Káidy od neděle uzavřena, v úterý opět začala fungovat pro veřejnost. Zároveň Washington pozastavil repatriace Jemenců ve věznici Guantánamo.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Policista v Saná

Článek

"Opět jsme otevřeli," uvedl představitel velvyslanectví pro agenturu Reuters. Ambasáda byla uzavřena poté, co muslimští radikálové vyzvali k útokům na velvyslanectví. V pondělí bylo oznámeno, že dva členové sítě al-Káida, kteří za hrozbami stáli, byli zabiti.

Brány svých ambasád uzavřely vedle USA také Velká Británie, Španělsko, Japonsko a Francie. Český zastupitelský úřad v pondělí uzavřel do odvolání vízový a konzulární úsek. Mluvčí německého ministerstva zahraničí podle DPA řekl, že německá ambasáda bude v úterý otevřena, ale dojde ke zpřísnění bezpečnostních opatření.

Repatriace vězňů z Guantánama pozastavena

V pondělí prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, že situace v Jemenu znamená hrozbu pro celý svět. Teroristické organizaci al-Káida se musí zabránit, aby si z této arabské země učinila základnu pro teroristické útoky, dodala. Rovněž prý musí mezinárodní společenství silněji než doposud podpořit vládu v Saná. [celá zpráva]

Bílý dům v úterý rozhodl o pozastavení repatriace Jemenců zadržovaných na základně Guantánamo. Je jich asi devět desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám